Château Langoa Barton

Château Langoa Barton należy do pochodzącej z Irlandii rodziny Barton, której obecność w Bordeaux datuje się od roku 1722. Wówczas Thomas Barton przybył do Bordeaux i rozpoczął pracę jako negociant zajmując się handlem winem.
W roku 1745 rodzina zakupiła pierwszą posiadłość, którą było Château Le Boscq w St. Estèphe, kontynuując jednocześnie pracę negocianta. Po jakimś czasie nawiązano współpracę z inną prężnie działającą na polu handlu winem rodziną z Bordeaux, tworząc potężną firmę negocjacyjną Barton i Guestier, od 1725 roku po dziś aktywną w branży winiarskiej w Bordeaux.
Kolejny duży zakup klanu Burtonów na Lewym Brzegu miał miejsce w 1821 roku – nabyli wówczas posiadłość Pontet-Langlois w Saint Julien, wkrótce zmieniając jej nazwę na Château Langoa Barton.
Następnym krokiem był zakup kolejnej posesji w Saint Julien – z winnic Leoville Las Cases powstała tam Château Leoville Barton. Co ciekawe, ponieważ zakupowi nie towarzyszyło nabycie winiarni i piwnic, rodzina Barton zmuszona była do wytwarzania obydwóch swoich win w Langoa Barton. Z czasem produkcja obu win w Langoa Barton stała się tradycją. W rzeczywistości, gdy spojrzy się na etykietę Leoville Barton, widniejące na niej château to właśnie Langoa Barton.
Château Langoa Barton ma jeszcze jedną wyjątkową cechę. Spośród wszystkich sklasyfikowanych w roku 1855 posiadłości jest jedną z niewielu pozostających w rękach tej samej rodziny, do której należała w momencie klasyfikacji. Po śmierci Anthony’ego Bartona w styczniu 2022 roku Château Langoa Barton jest zarządzane przez jego córkę, Lilian Barton Satrorius, której dwoje dzieci – Damien Sartorius i Melaine Sartorius, coraz bardziej angażują się w sprawy Leoville Barton i ostatecznie przejmą zarządzanie tą posiadłością, utrzymując ją w rodzinie.
Winnice
Do posiadłości należy 18 hektarów winnic, w których 57 procent stanowią uprawy cabernet sauvignon, 34 procent – merlot i 9 – cabernet franc. Podobnie jak w Leoville Barton, z biegiem lat zwiększano udział merlota.
Siedlisko
Winogrady Langoa Barton rosną na podłożu żwirowym i gliniastym. Średnia wieku krzewów wynosi 35 lat. Choć w należących do Langoa Barton winnicach można spotkać także starsze krzewy, to jednak, generalnie rzecz biorąc, są one wymieniane po osiągnięciu wieku 40 lat. Wyjątek stanowią nasadzenia z 1953 roku. Gęstość sadzenia winorośli w winnicy wynosi 9 100 krzewów na hektar. W Château Langoa Barton powstają wina w stylu odmiennym od tego cechującego wyroby z drugiej posiadłości – Château Leoville Barton. W dużej mierze różnice te wynikają z odmienności siedliska, w którym wzrasta winorośl. Winogrady Langoa Barton znajdują się na południe od Leoville Barton, z ekspozycją na północ i północny zachód. Dzięki temu większość winorośli znajduje się blisko centrum apelacji Saint Julien. Ze względu na tę różnicę w położeniu, winnice Langoa Barton są mniej nasłonecznione, a siedlisko jest chłodniejsze.
Niewielka część należących do Château Langoa Barton winogradów, około 10 procent, jest uprawiana przy zastosowaniu metod ekologicznych.
Wina
Wina z Château Langoa Barton to klasyczne w stylu bordeaux powstające przy zastosowaniu tradycyjnych praktyk enologicznych. Winifikacja ma miejsce w dużych, 200-hektolitrowych kadziach dębowych, w których zachodzi zarówno fermentacja alkoholowa jak i malolaktyczna.
Kolejnym etapem jest dojrzewanie wina, które zazwyczaj odbywa się w beczkach z dębu francuskiego (50 procent nowych) i trwa mniej więcej 20 miesięcy. Każdego roku powstaje średnio blisko 7500 skrzynek tradycyjnego w stylu Château Langoa Barton.