Zamknij

Tytuł oferty z możliwością zmiany koloru czcionki

Klubowy zestaw kieliszki + dekanter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

108,50 Cena detaliczna
108,50 Cena promocyjna
Dodaj do koszyka
*Oferta ważna do 26.09.2019

Wina z regionu Apulia

Apulię łatwo odnaleźć na mapie, bo znajduje się na obcasie włoskiego buta. Półwysep oblewają od wschodu Adriatyk, a od zachodu wody Zatoki Tarynckiej. Takie położenie sprawia, że w regionie panuje wilgotny morski klimat, co w połączeniu ze słońcem i ciepłem południa stwarza idealne warunki do uprawy winorośli, szczególnie odmian czerwonych. W rezultacie wytwarza się tu bardzo dużo wina, zarówno w gigantach winiarskich, prywatnych i spółdzielczych, jak i mniejszych winiarniach skoncentrowanych na jakości. W niektórych apulijskich winnicach nadal uprawia się bardzo stare krzewy. Dają mały plon, ale w owocach jest ogromna koncentracja smaku i aromatu.

W Polsce od kilku lat bije rekordy popularności pochodząca z Puglii odmiana primitivo (przede wszystkim DOC Primitivo di Manduria). To genetyczny krewniak kalifornijskiego zinfandela. Wino kochane jest za rubinową barwę, intensywne aromaty tytoniu, śliwek, wiśni w czekoladzie, pełne ciało (wysoki alkohol) i słodkie, dojrzałe taniny.

Również bardzo cenione są wina wytwarzane ze szlachetnej odmiany negroamaro. Przy kontrolowanej wydajności powstają z niej wina o pełnym ciele, średniej kwasowości i taniczności oraz bogatym, owocowym nosie. Wina z tej odmiany robi się w DOC Salice Salentino. Trzecią odmianą jest mniej znana uva di troia (DOC Castel del Monte).

    Reklama
    Reklama
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel