Zamknij

Tytuł oferty z możliwością zmiany koloru czcionki

Klubowy zestaw kieliszki + dekanter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

108,50 Cena detaliczna
108,50 Cena promocyjna
Dodaj do koszyka
*Oferta ważna do 26.09.2019

Wina z regionu Madera

Douro zdjęcie

Madera jest największą wyspą w archipelagu znajdującym się na zachód od wybrzeży Północnej Afryki. Odkryta 600 lat temu przez Portugalczyków (1419 r.) do dziś jest ich zamorskim terytorium. Wyspa ma bardzo urodzajną, powulkaniczną glebę i wysoki poziom opadów. Na jej północnym wybrzeżu wystawionym na wiatr jest chłodno. Uprawiane tu na tarasach odmiany takie jak malvasia czy verdelho dają bogate w kwasowość, słodkie, ściągające wina.

Metody produkcji madery

Kiedyś, aby przetrwać oceaniczną podróż przez równik, do beczek z winem dodawano spirytus z trzciny cukrowej. Kilkadziesiąt dni spędzonych w podróży w cieple sprawiało, że madera stawała się cudownie miękka i złożona. Dziś nie wozi się już jej w żaglowcach, lecz proces dojrzewania dokonuje się na lądzie. Podróż została zastąpiona techniką estufas. To delikatne podgrzewanie wzmocnionego wina do temp 45°C. Innym sposobem jest przechowywanie wina przez długie lata w beczkach w ciepłych magazynach. Dopuszczana jest też metoda solera.

Klasyfikacja madery

 

Czytaj więcej

Tradycyjnym odmiano winorośli przypisywany jest odpowiedni stopień słodkości. Najsłodsza jest malvasia – ciemnobrązowe, oleiste i intensywnie pachnące wino. Bual robiony z jasnych winogron o tej samej nazwie jest lżejszy i nieco mniej słodki. Charakterystyczny miodowy aromat sprawia ze idealnie nadaje się na aperitif lub wino deserowe. Z odmiany sercial (cerceal) tworzy się najbardziej wytrawne orzeźwiające madery. Winogrona te uprawia się wysoko i dojrzewają one późno. Sercial dojrzewa powoli, jest lekki, pachnący, doskonale pobudzający apetyt.

Madery rocznikowe pochodzą z jednej odmiany i spędzają w beczkach minimum 20 lat , ale najlepsze z nich mają ponad 100 lat. Madera jest winem któremu wiek tylko służy. Im starsze, tym lepsze . Wino nie psuje się nawet po otwarciu butelki. Można je w niej przechowywać miesiące, a nawet lata.

Jak pić maderę?

Tradycyjny obraz picia madery już dawno przeminął. Dziś pijemy ją jako aperitif, podajemy z potrawami, tworząc jedne z najbardziej ekscytujących połączeń smakowych. Można ją też pić w drinkach lub samą – jako wspaniałe wino do kontemplacji.

 

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel