Wina z regionu Gaskonia
Na południowy wschód od Bordeaux rozciąga się kraina z winami, na których etykietach widnieje znak IGP Côtes de Gascogne. To ziemia rolników i hodowców kaczek i gęsi. Nic dziwnego, że lokalnym przysmakiem jest foie gras. Z uwagi na wilgotny klimat jest tu bardzo zielono. Winnice są tu dyskretnie rozsiane wśród pastwisk i pól porośniętych zbożami, tak że na pierwszy rzut oka wcale ich tu nie widać.
Obrazu sielskiej krainy dopełniają średniowieczne miasteczka oraz rysujące się na horyzoncie pasma Pirenejów.
Wiodącą odmianą winogron w Gaskonii jest ugni blanc, o aromacie i smaku zielonych jabłek. Robi się z niego armaniaki. Powstają tu zarówno wina białe, z takich odmian jak sauvignon blanc i colombard oraz wina różowe, oparte o merlot czy tannat, a także wina czerwone, z których unikalny w Europie jest 100% tannat (region Madiran).
Dalej na południowy zachód od Gaskonii w regionie Jurancon leży AOC Pacherenc du Vic-Bilh, gdzie uprawia się takie odmiany jak petit manseng, gros manseng i petit courbu. Powstają z nich słodkie i aromatyczne wina w stylu late harvest (późny zbiór).
Dominującym producentem w Gaskonii jest spółdzielnia winiarska Plaimont Producteurs.
Oprac. Witosław Stępień