Zamknij

Tytuł oferty z możliwością zmiany koloru czcionki

Klubowy zestaw kieliszki + dekanter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

108,50 Cena detaliczna
108,50 Cena promocyjna
Dodaj do koszyka
*Oferta ważna do 26.09.2019
Wybrany punkt odbioru: brak wybranego punktu

Duckhorn Vineyards

Duckhorn Vineyards

Strona główna / Blog / Słynne winiarnie / Duckhorn Vineyards

Duckhorn Vineyards to winiarnia mogąca poszczycić się długą, bo ponad czterdziestoletnią, historią. Należy do grupy kilkudziesięciu pierwszych winiarni powstałych w Napa Valley, obecnie będąc jednym z głównych producentów win na tym obszarze. W 2017 roku hucznie świętowano w Duckhorn Vineyards czterdzieste już winobranie. Z tej okazji zaprojektowano nawet specjalne logo 40th Anniversary Harvest widniejące na butelkach wszystkich win z rocznika 2017.

Ta długa historia zaczęła się w 1976 roku, kiedy Dan i Margaret Duckhorn postanowili założyć winiarnię. Kupili również urokliwą, czterohektarową posiadłość w St. Helena, która z czasem stanie się miejscem, gdzie powstanie wspaniały Duckhorn Vineyards Estate House.

Pierwsze wina Duckhorn Vineyards zrobiono w 1978 roku; stanowiły efekt pracy Margaret, Dana i enologa Toma Rinaldiego. Zabutelkowano wówczas merlota z legendarnej winnicy Three Palms, która ostatecznie stanie się własnością Margaret i Dana w 2015 roku, i cabernet sauvignon z dystryktu Stag's Leap i Howell Mountain. Te pierwsze zbiory przyniosły 800 skrzynek Napa Valley Cabernet Sauvignon i 800 skrzynek Three Palms Vineyard Merlot. Duckhorn Vineyards była pierwszą amerykańską winiarnią, w której tworzono wysokiej klasy, prawdziwie luksusowe merloty – tak narodził się Napa Valley Merlot. To wino, dziś szczycące się mianem kultowego, odegrało kluczową rolę w uznaniu odmiany merlot za jedną z najlepszych w Ameryce Północnej.


Cztery lata później rozpoczęto produkcję win z odmiany sauvignon blanc. Jednak jako że nie sposób wyobrazić sobie amerykańskiego winiarstwa bez chardonnay, do grupy win Duckhorn Vineyards w 2012 roku dołącza debiutancki rocznik Duckhorn Vineyards Napa Valley Chardonnay. Powstające przy zastosowaniu klasycznych technik fermentacji w beczkach z francuskiego dębu wino z prawdziwą maestrią uosabia wspaniałe złożoność i bogactwo Napa Valley.

Na przestrzeni tych długich lat w Duckhorn Vineyards nieustannie trwały prace nad jakością tworzonych win i dążeniem do doskonałości, których nie zaprzestano do dziś.

W Duckhorn Vineyards zawsze zdawano sobie sprawę, że naprawdę dobre wina mogą powstać tylko z najwyższej jakości owoców. I to na ich wyborze po dziś koncentruje się wszystkie wysiłki, niezależnie od tego, czy winogrona pochodzą z najlepszych siedlisk w Napa Valley, czy z przydomowych winnic. Cały projekt powstał w przekonaniu, że wielkie wina rodzą się w winnicy. W przypadku Duckhorn Vineyards zawsze oznaczało to nacisk na terroir.

Dziś siedem należących do Duckhorn Vineyards winnic znajduje się w Napa Valley, także na zboczach Howell Mountain. Przy tworzeniu swoich win enolożka Renée Ary wykorzystuje owoce pochodzące z wielu parceli, cechujących się czasami wyraźną odmiennością; stara się zrozumieć potrzeby i możliwości każdego siedliska. Z uwagą nadzoruje, by z każdej działki zebrano plony w optymalnym momencie. W winiarni Renée stosuje rzemieślnicze podejście do produkcji wina; tworzy je mieszając niemal 200 różnych partii, kierując się smakiem i instynktem, a nie z góry ustaloną formułą. Wina z poszczególnych działek poddawane są starzeniu w beczkach oddzielnie. Winiarnia korzysta z beczek dębowych powstałych z różnych rodzajów dębu w 13 bednarniach. Ostatecznie wina łączą w sobie specyfikę owoców winorośli uprawianej w rozmaitych miejscach Napa Valley, takich jak Howell Mountain, Carneros, Yountville, Rutherford i St. Helena z cechami różnych rodzajów dębu, w których dojrzewały. Przez ponad cztery dekady działalności sercem filozofii Duckhorn Vineyards jest tworzenie wyróżniających się, prawdziwie wyjątkowych, win.

Napa Valley

Napa Valley AVA – pierwszy region winiarski Kalifornii oficjalnie ustanowiony w 1981 roku.

Napa Valley położona jest o dwie godziny jazdy na północny wschód od San Francisco. Panujący na jej terenie śródziemnomorski klimat czyni z niej idealne miejsce do uprawy winorośli. W miarę przemieszczania się na północ doliny temperatury stają się coraz wyższe, tym samym obszar obfituje z mnogość wyraźnie zróżnicowanych siedlisk, w których powstaje szeroka gama win.

W napa Valley uprawia się około 40 odmian winorośli, ale najważniejszą z nich jest cabernet sauvignon stanowiący ponad 50 procent wszystkich nasadzeń. Z tego szczepu powstają najbardziej emblematyczne dla Napa Valley wina.

Oprócz najważniejszego dla lokalnego winiarstwa cabernet sauvignon duże znaczenie ma uprawa takich odmian jak chardonnay, merlot, pinot noir, sauvignon blanc i zinfandel.

W Napa Valley działa około 475 winiarni i mniej więcej 700 producentów winogron.

W obrębie Napa Valley wyróżnić można 16 oficjalnych podregionów, wśród których są słynne AVA, takie jak Stags Leap District, Howell Mountain i Oakville.


Jakie informacje zawierają etykiety win z Napa Valley

"AVA" w "Napa Valley AVA" oznacza American Viticulture Area (Amerykański Obszar Uprawy Winorośli) i jest to nazwa stosowana w Stanach Zjednoczonych. Oznacza to, że wina z etykietą "Napa Valley" zawierają co najmniej 85 procent wina powstałego z winogron uprawianych w Napa Valley AVA.

Wina z etykietą "Napa County" zawierają co najmniej 75 procent wina powstałego z winogron uprawianych w hrabstwie Napa.

Wina odmianowe etykietowane jak "Merlot" czy "Chardonnay" muszą powstawać co najmniej w 75 procentach z winogron odmiany widniejącej na etykiecie i uprawianej w Napa Valley AVA.

Jeśli na butelce widnieje informacja, że jest to wino Napa Valley "Estate", oznacza to, że 100 procent wina powstało na terenie posiadłości w Napa Valley z winogron uprawianych w należących do niej winnicach.

Podregiony Napa Valley

W Napa Valley wyodrębniono 16 podregionów, każdy o unikalnych cechach, w których powstają wyraźnie zróżnicowane wina. Podregiony te skupiają się na trzech obszarach: doliny, gór i zatoki. Osiem podregionów w dolinie rzeki Napa (Calistoga, St.Helena, Rutherford, Oakville, Yountville, Oak Knoll District, Staps Leap District, Coombsville) słynie między innymi z produkcji bujnych i wyrafinowanych win z odmiany cabernet sauvignon. Tutejsze winogrady położone są na wysokościach od 0 do 366 metrów n.p.m.

Siedem podregionów w pasmach górskich Mayacamas i Vaca (Mount Veeder, Spring Mountain, Howell Mountain, Wild Horse Valley, Atlas Peak, Diamond Mountain District, Chiles Valley) słynie z wyrazistych czerwonych win. Winogrady znajdują się tu na wysokościach od 120 do 790 metrów n.p.m.

Pojedynczy region, Los Carneros, leży nad zatoką San Pablo. W tutejszych winogradach, na wysokości od 0 do 213 metrów n.p.m. owiewanych chłodną bryzą znad oceanu rodzą się znakomitej jakości winogrona odmian chardonnay i pinot noir, z których powstają prawdziwie wyjątkowe wina spokojne i musujące.

Decoy Wines

Decoy Wines to jedna z linii win powstających w Duckhorn Vineyards. Pierwsze wino z tej linii – Decoy Red Blend – zrobiono w 1985 roku. Szybko zyskało sobie liczne grono zwolenników za sprawą swej doskonałej jakości i charakterystycznego, pełnego uroku i złożoności stylu. Uwagę od początku zwracała także jego etykieta przedstawiająca wabik wyrzeźbiony przez Richarda "Fresh-Air Dicka" Jansona w latach trzydziestych XX wieku. Janson był czołowym rzeźbiarzem, którego wabiki są najbardziej rozpoznawalne spośród wszystkich rzeźb z wybrzeża Pacyfiku. W roku 2007 etykietę poddano „liftingowi”; w efekcie czego ta obecna przedstawia obraz kaczki stworzony, na podstawie oryginalnej rzeźby, przez Michaela Allarda – artystę z Zimbabwe.

W 2008 roku, Decoy, jakby etykieta w nowej odsłonie tchnęła weń drugie życie, ewoluuje z pojedynczego, drugiego wina wspierającego markę Duckhorn Vineyards do statusu całej linii z portfolio obejmującym także wina z odmian cabernet sauvignon, merlot, zinfandel i pinot noir. Winogrona z których powstają obecnie wina w linii Decoy pochodzą zarówno z winnic należących do Duckhorn Vineyards jak i niezależnych winogrodników. W 2009 roku portfolio Decoy wzbogaciło się o dwa znakomite białe wina z odmian chardonnay i sauvignon blanc.

2012 rok przyniósł kolejne zmiany – zakupiono renomowaną winnicę Ridgeline w apelacji Alexander Valley w hrabstwie Sonoma, gdzie można znaleźć idealne siedliska do uprawy bordoskich odmian. Z położonej na stromych zboczach Oak Mountain winnicy Ridgeline otrzymuje się wyśmienitej jakości winogrona do produkcji Decoy Cabernet Sauvignon , Decoy Merlot i flagowego czerwonego wina Decoy. Zgodnie z zasadą, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, już rok później nabyto spektakularną posiadłość w Alexander Valley – Brownell Vineyard. Stanowiąc idealny kontrapunkt dla naznaczonych górskim charakterem owoców Ridgeline, Brownell jest piękną winnicą na dnie doliny o żwirowym i piaszczystym podłożu, z glebami aluwialnymi. W tej ciepłej lokalizacji w środkowej dolinie owoce doskonale dojrzewają, by potem z sukcesem wzbogacić Decoy Cabernet Sauvignon.

Niekwestionowany sukces win z linii Decoy zaowocował podjęciem kolejnego biznesowego kroku wiążącego się z nabyciem super nowoczesnej winiarni w Hopland, gdzie zgrany zespół winemakerów prowadzony przez uznaną enolożkę Danę Epperson – mającą na koncie doświadczenie w pracy z wieloma odmianami winogron w rozmaitych regionach – może spokojnie kontrolować każdy etap produkcji wina.


Autor tekstu:
Dorota Romanowska

Dorota Romanowska

Przewodniczka enoturystyczna z wieloletnim doświadczeniem, redaktor magazynu „Czas Wina”. Posiada międzynarodowy tytuł WSET Level 3. Szczególnie interesuje ją kultura, historia i winiarstwo Półwyspu Iberyjskiego, Ameryki Łacińskiej oraz Włoch.

WINA

Poniżej prezentujemy wina Duckhorn Vineyards dostępne w ofercie Dom Wina

pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel