Wybrany punkt odbioru: brak wybranego punktu

Kir-Yianni

sprawdź szczegóły

Winiarnię Kir-Yianni założył w 1997 roku Yiannis Boutaris – jeden z najważniejszych greckich winiarzy. Wówczas podjął decyzję o opuszczeniu Boutari Group – rodzinnej firmy winiarskiej o początkach sięgających 1879 roku – by zacząć robić wina na własną rękę. W czasach obecnych Stellios Boutaris, przedstawiciel piątego pokolenia winiarzy, zarządza winiarnią w oparciu o wdrażanie innowacji, szacunek dla tradycji i prawdziwą wiedzę o winie.

 

Kir-Yianni w Amyndeon

Pierwszym krokiem Yiannisa Boutarisa, jeszcze przed otwarciem własnej winiarni, było zakładanie winnic w najlepszych, uwzględniających preferencje poszczególnych odmian winorośli, lokalizacjach. Tym samym w 1970 roku, w Yianakohori, nieopodal miasta Naoussa, u podnóża masywu górskiego Vermio, obsadził 40 hektarów winoroślą odmiany xinomavro, zakładając swą pierwszą winnicę. Z biegiem lat stała się Ktima Kir-Yianni. W latach 80. XX wieku powstała kolejna, 20 hektarowa, w rejonie Amyndeon, obsadzona białym odmianami. Druga połowa lat 80. była czasem szczepów międzynarodowych; wówczas wybrane siedliska w winnicy Ktima Kir-Yianni obsadzono odmianami międzynarodowymi takimi jak merlot i syrah.

Kolejną, ważną decyzję podjęto w 1996 roku; wiązała się ona z zakupem starej winiarni – Paranga – w wiosce Agios Panteleimon. Z czasem ten budynek, którego nazwę można przetłumaczyć jako szałas, przeistoczył się w winiarnię Kir-Yianni w Amyndeon.

Rok później oficjalnie założono firmę Kir-Yianni, a w kolejnym roku na rynku zaistniał pierwszy rocznik wina.

Xinomavro - wina nowej generacji

W 1999 roku stanowisko dyrektora zarządzającego w Kir-Yianni objął Stellios Boutaris, syn Yiannisa. Mniej więcej w tym samym czasie kolejny z rodu – Mihalis Boutaris – wrócił ze studiów na uniwersytecie Davis w Kalifornii. Wówczas w Kir-Yianni rozpoczęto intensywne eksperymenty i badania nad autochtoniczną, czerwoną odmianą z północnej Grecji – xinomavro, której nazwa pochodzi od połączenia słów kwaśny (xino) i czarny (mavro). W 2003 roku, w oparciu o wyniki przeprowadzonych badań, zaczęto tworzyć z xinomavro wina nowej generacji. W pierwszej dekadzie nowego millennium 28 hektarów winnic ponownie zostało obsadzonych xinomavro i innymi greckimi, a także międzynarodowymi odmianami, ze szczególnym uwzględnieniem najwłaściwszych dla każdej z nich siedlisk.

Górzysty masyw Vermio

W 2009 roku Stellios Boutaris wszedł w posiadanie kolejnych 10 hektarów; wówczas Ktima Kir-Yianni zyskała status jednej z największych greckich winnic. Obecnie jej powierzchnia zajmuje 60 hektarów, a poszczególne działki położone na wysokościach od 120 do 280 metrów n.p.m., obsadzone są takimi odmianami jak xinomavro (50 procent), syrah (15 procent), merlot (20 procent) i cabernet sauvignon (10 procent), a także różnymi szczepami eksperymentalnymi.

Górzysty masyw Vermio pełni funkcje ochronne przed zimnymi wiatrami wiejącymi z północy w zimie, a chłodzące w lecie – zwykle gorącym i suchym. Ta olbrzymia winnica złożona jest z mnogości siedlisk o zróżnicowanych podłożach (od piaszczystego po gliniaste), nachyleniach i wystawach. Na całość składają się 42 parcele, z których każda uprawiana jest osobno. Współistnienie tak wielu różnych elementów na tak ograniczonej przestrzeni jest ciągłym wyzwaniem dla enologa, jednak daje możliwość tworzenia pięknie złożonych i wyraźnie odmiennych win.

SANTORINI

Grecka, pełna uroku wyspa Santorini ma wysokie notowania nie tylko wśród turystów spędzających na niej wakacje; powszechnie uznawana jest także za doskonały region winiarski.

Tamtejsze winnice plasują się wśród najstarszych na świecie; uprawa winorośli trwa na Santorini nieprzerwanie od ponad trzech tysięcy lat. Dzięki wulkanicznemu podłożu obszar ten, jako jeden z nielicznych na świecie, oparł się pladze filoksery. Dominującą odmianą na wyspie jest assyrtiko, stanowiąca około 70 procent wszystkich nasadzeń. Jest to szalenie wszechstronny szczep, obecnie uznawany za jeden z najważniejszych w europejskim winiarstwie.

DOMAINE SIGALAS

Domaine Sigalas to otoczona winoroślą posiadłość położona na malowniczej równinie Oia w północnej części Santorini. Należące do niej winnice, o powierzchni 40 hektarów, są uprawiane w sposób zrównoważony. Roczna produkcja wynosi 200 000 butelek wina. Wszystkie wina Sigalas powstają w oparciu o odmiany winorośli charakterystyczne dla Santorini i sąsiednich Cyklad. Domaine Sigalas jest jednym z najbardziej znaczących eksporterów greckich win na świecie, których jakość regularnie potwierdzają prestiżowe nagrody i wyróżnienia. Powstające w Sigalas wina w doskonały sposób odzwierciedlają unikalny charakter siedliska i urodę Santorini. Innowacyjność i techniczna biegłość współistnieją tu w twórczym związku ze starożytnymi tradycjami uprawy winorośli na wyspie.

Wszystkie decyzje dotyczące uprawy winorośli opierają się na zasadzie przyjętej przez założyciela, Parisa Sigalasa, którą najlepiej oddaje określenie: „dynamiczna ewolucja tradycji”. Ten pionierski winiarz, który zastosował matematykę i inne innowacyjne pomysły w enologii i uprawie winorośli, zapoczątkował na Santorini produkcję win na poziomie międzynarodowym. Jego debiutanckim rocznikiem było Santorini 1991. Jak wielki był jego wkład w winiarstwo Santorini najlepiej oddaje stwierdzenie, że „w historii assyrtiko istnieje rozdział sprzed i od czasów Parisa Sigalasa”. Ten przyszły matematyk, pochodzący, jak większość mieszkańców Santorini, z winiarskiej rodziny, spędzał na wyspie letnie wakacje. Wraz z przyjaciółmi pomagał przy zbiorach winogron i produkcji domowego wina. A był to proces, który coraz bardziej go fascynował.

Stopniowo Sigalas przejął stery w winnicy swojego dziadka i zaczął tworzyć wino według własnego pomysłu, głęboko wierząc w „dynamiczną ewolucję tradycji”. Był przekonany, że innowacyjność i techniczna biegłość mogą współistnieć w twórczym związku ze starożytnymi tradycjami winiarskimi wyspy. Kiedyś przyznał, że to jego pasja do degustacji i oceny win ostatecznie wyznaczyła wysoki standard dla jego własnej produkcji.

DOMAINE SIGALAS i KIR-YIANNI

Obecnie Domaine Sigalas i Kir-Yianni łączy osoba Stelliosa Boutarisa, którego relacja z Santorini sięga 1985 roku. To wówczas wyprodukował swoje pierwsze wino na wyspie, gdy jego rodzina rozpoczęła działalność na Santorini. Stellios nie przypuszczał wtedy, że w 2020 roku powróci, aby objąć stanowisko dyrektora generalnego w Domaine Sigalas.

 

    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel