Wybrany punkt odbioru: brak wybranego punktu

Wina z regionu Veneto

Veneto - mapa winiarska Veneto

Veneto to największy włoski region winiarski, rozciągający się od podnóża Alp przez rozległą równinę rzeki Po, aż po wybrzeże Adriatyku. Alpy stanowią barierę osłaniającą region przed deszczami i chłodem z północy. Klimat jest ciepły, ale czynnik wysokości oraz liczne rzeki i jezioro Garda, wpływają na niego łagodząco. Płaska, żyzna równina rzeki Po dostarcza prostych owocowych win opartych na międzynarodowych odmianach jak pinot grigio, merlotchardonnay czy włoskich szczepów corvina, garganega, trebbiano. Te wina zwykle są etykietowane jako Veneto IGT.

Bardzo popularnym musującym winem z regionu jest prosecco. Większość produkcji powstaje w Veneto, ale niektóre winnice są zlokalizowane w Friuli-Venezia Giulia.

Na wschód od Werony położone są dwie ważne apelacje Soave i Valpolicella. Soave DOC słynie z win białych z odmiany garganega. To wina o średnim ciele wysokiej i kwasowości, pachnące gruszkami, czerwonym jabłkiem, owocami pestkowymi i czasami białym pieprzem. Działki położne w wyższych partiach rejonu dostarczają owoców do win etykietowanych jako Soave Classico DOC.

Sąsiednia apelacja Valpolicella ma podobną topografię jak Soave, ale tu z kolei dominują wina czerwone robione głównie z lokalnej odmiany corvina. Wina z tego szczepu mają średnie taniny i wysoką kwasowość. W celu pogłębienia koloru i wzmocnienia tanin w winie dopuszczane jest kupażowanie z innymi odmianami. Takie wina mogą być etykietowane jako Valpolicella DOC lub Valpolicella Classico DOC. Dla polepszenia struktury wina i wzmocnienia koncentracji oraz koloru stosuje się charakterystyczną dla apelacji metodę passito. Owoce zbiera się wcześnie, gdy mają wysoką kwasowość i suszy na matach na otwartym powietrzu. Dzięki temu sok w owocach zagęszcza się przez koncentrację cukru. Z fermentacją winiarze czekają na pierwsze zimowe dni. Są dwa style win robionych tą metodą.

 

Czytaj więcej

Wina etykietowane

Wina etykietowane jako Amarone della Valpolicella DOCG są wytrawne lub off-dry. Mają pełne ciało, wysoki alkohol, średnie lub wysokie taniny oraz dużą intensywność smaku czerwonych jagód. Z kolei wina etykietowane jako Recioto della Valpolicella DOCG są wytwarzane z winogron tak słodkich, że fermentacja zatrzymuje się samoistnie. Te słodkie wina mają intensywny smak czerwonych owoców, wysoki alkohol oraz średni lub wysoki poziom taniczności.

Jest jeszcze trzecia metoda bazująca na suszonych owocach – to ripasso. Polega na tym, że wykorzystuje się skórki winogron z fermentującego wina na Amarone. Krótko przed końcem fermentacji niewyciśnięte skórki są przenoszone do zbiorników z Valpolicellą, która akurat zakończyła fermentację. Drożdże przeniesione na skórkach dalej fermentują, dzięki czemu skórki dodają do wina więcej koloru, smaku i tanin. Wina robione tę metodą noszą nazwę Valopolicella Ripasso DOC.

 

 

Oprac. Witosław Stępień

      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel