Zamknij

Tytuł oferty z możliwością zmiany koloru czcionki

Klubowy zestaw kieliszki + dekanter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

108,50 Cena detaliczna
108,50 Cena promocyjna
Dodaj do koszyka
*Oferta ważna do 26.09.2019

Wina z regionu Kastylia La Mancha

Kastylia La Mancha - winiarskie regiony
Prawie połowa całej produkcji wina w Hiszpanii pochodzi z Kastylii La Manchy (48%). Rozległego rejonu położonego w środkowej części płaskowyżu Meseta Central. Klimat jest tu bardzo suchy o ekstremalnych amplitudach temperatur (które latem często sięgają 40°C, a zimą nawet poniżej –20°C) oraz bardzo niskimi opadami deszczu (ok. 300 mm).

Region przez wieki dostarczał wszelkiego rodzaju prostych win stołowych (i robi to nadal), z których większość konsumowano lokalnie lub wysyłano do innych części Hiszpanii lub Europy. Dziś znaczną cześć upraw zajmuje odmiana airén, z której robi się neutralne białe wina lub destyluje spirytus. Znacząca jest też wielkośc produkcji, rodzynek lub owoców przeznaczano na przetwory lub koncentraty.

Rośnie też wielkość upraw tempranillo, zwanego tu cencibel, oraz innych międzynarodowych szczepów jak cabernet sauvignon, merlot, syrah, chardonnay i sauvignon blanc. W La Manchy robi się też wina klasyfikowane jako Vinos de Pago o bardzo wysokiej jakości. Określa się w ten sposób wino z winogron z konkretnych pojedynczych działek (czyli poago) , jak np. we Francji cru. Kastylia La Mancha ma takich pago najwięcej w całej Hiszpanii. Dziś region ma opinię najbardziej obiecującego obszaru winiarskiego w Hiszpanii. Duże inwestycje powoli zaczynają przynosić efekty.
    Reklama
    Reklama
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel