Wina z regionu Kastylia La Mancha

Prawie połowa całej produkcji wina w Hiszpanii pochodzi z Kastylii La Manchy (48%). Rozległego rejonu położonego w środkowej części płaskowyżu Meseta Central. Klimat jest tu bardzo suchy o ekstremalnych amplitudach temperatur (które latem często sięgają 40°C, a zimą nawet poniżej –20°C) oraz bardzo niskimi opadami deszczu (ok. 300 mm).
Region przez wieki dostarczał wszelkiego rodzaju prostych win stołowych (i robi to nadal), z których większość konsumowano lokalnie lub wysyłano do innych części Hiszpanii, lub Europy. Dziś znaczną część upraw zajmuje odmiana airén, z której robi się neutralne białe wina lub destyluje spirytus. Znacząca jest też wielkość produkcji, rodzynek lub owoców przeznaczano na przetwory, lub koncentraty.
Rośnie też wielkość upraw tempranillo, zwanego tu cencibel, oraz innych międzynarodowych szczepów jak cabernet sauvignon, merlot, syrah, chardonnay i sauvignon blanc. W La Manchy robi się też wina klasyfikowane jako Vinos de Pago o bardzo wysokiej jakości. Określa się w ten sposób wino z winogron z konkretnych pojedynczych działek (czyli poago) , jak np. we Francji cru. Kastylia La Mancha ma takich pago najwięcej w całej Hiszpanii. Dziś region ma opinię najbardziej obiecującego obszaru winiarskiego w Hiszpanii. Duże inwestycje powoli zaczynają przynosić efekty.