Jakie wino do hamburgera? | |||||||||||||||||
2021-05-28 | |||||||||||||||||
![]()
Międzynarodowy dzień hamburgera to moment dobry jak każdy inny aby napisać coś o tym daniu, a także zastanowić się co nalać do kieliszka, gdy zdecydujmy się na podanie amerykańskiego klasyka na dzisiejszą kolację. Bo o tym, że cola, nawet dietetyczna, nie jest najlepszym dodatkiem do hamburgerów, przekonywać zapewne nie muszę.
Hamburger, a dokładniej pisząc stek po hambursku, nie jest rdzenną amerykańską potrawą. Przybyła ona do Stanów Zjednoczonych wraz z wielką emigracją końca dziewiętnastego wieku. Swoją nazwę zawdzięcza największemu niemieckiemu portowi, z którego tydzień w tydzień wypływały okręty z Europejczykami szukającymi lepszego losu w Nowym Świecie. Hamburger (czyli usmażone mięso w bułce), było prostą, pożywną i ciepłą przekąską niewymagającą talerza ani sztućców. Chyba nikogo nie dziwi, że łatwość obsługi bez użycia noża i widelca była wystarczającym powodem, żeby Ameryka pokochała kotleta w bułce. W poszukiwaniu najlepszego burgeraWiadomo, że w hamburgerze najważniejsze jest mięso. Niemal zawsze jest to drobno siekana wołowina z najlepszych części, często z samej polędwicy, grillowana z dwóch stron najlepiej na żywym ogniu. Poza solą i pieprzem nie dodaje się żadnych przypraw i dodatków. Dobry hamburger powinien mieć około 300 gramów mięsa i musi być na tyle gruby, aby pozostać w środku lekko krwisty i różowy, podczas gdy na zewnątrz pokryje go lekka przypieczka. Równie ważne jak mięso są dodatki, w tym obowiązkowa bułka. Czasem sprowadzana z najlepszej piekarni z drugiego końca miasta, albo wręcz wypiekana na miejscu, w restauracji według ściśle określonej receptury. Od czasów dziewiętnastowiecznych emigrantów podejście do hamburgerów coraz bardziej się zmienia i coraz częściej jadamy je w eleganckich restauracja przy użyciu talerza i sztućców, więc bułka zamiast pomagać, utrudnia jedzenie, ale i tak jest podawana. Wiadomo, bez buły nie ma hamburgera. Kolejnym ważnym elementem są frytki lub pieczone ziemniaki. Na koniec szeroki wybór warzyw, sosów i serów, dzięki którym ostatecznie zadecydujemy, jakie wino podać do naszego steka po hambursku. Wino do hamburgera lub hamburger do winaMożna jednak nieco pobawić się konwencją i tak przygotować dodatki i samo mięso, aby pasowały do konkretnego wina. W takim przypadku bardziej dobieramy hamburgera do wina niż na odwrót.
|
Polecane