Domaines ABK6
Pierwsze kroki w świecie markowych trunków Francis Abécassis zaczął stawiać w 1974 roku, gdy podjął decyzję o założeniu własnej firmy. Stał się właścicielem trzech posiadłości w Cognac, na które składa się obecnie 250 hektarów winnic. Dzięki temu jego wytwórnia jest największą posiadłością rodzinną w granicach apelacji.
Co wyróżnia ABK6 (nazwa jest akronimem nazwiska Abécassis) na tle hegemonów koniakowego rynku? Przede wszystkim filozofia produkcji, w której koniak jest przedmiotem kreacji, a nie handlu. Tu nie skupuje się winogron, soku czy gotowego wina, a wytwarzanie koniaku zaczyna się w momencie sadzenia winorośli. Zbiory, fermentacja wina, powstawanie destylatu, leżakowanie – wszystko to wymaga niemałego trudu, ale daje kontrolę nad każdym etapem tworzenia szlachetnego trunku.
W najnowszym numerze „Czasu Wina”, nr 92 kwiecień — maj 2018, przeczytasz wywiad Wojciecha Gogolińskiego z Jerome'em Tisseau oraz Christianem Guerinem z Domaines Francis Abécassis.