Zamknij

Tytuł oferty z możliwością zmiany koloru czcionki

Klubowy zestaw kieliszki + dekanter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

108,50 Cena detaliczna
108,50 Cena promocyjna
Dodaj do koszyka
*Oferta ważna do 26.09.2019
Wybrany punkt odbioru: brak wybranego punktu

Claudio Quarta

Claudio Quarta

Strona główna / Blog / Słynne winiarnie / Claudio Quarta

Claudio Quarta,

czyli dusza Południa

Dla wina porzucił karierę naukową w branży farmaceutycznej. W 2005 roku Claudio Quarta zdecydował się na powrót do swoich korzeni i w pełni zaangażował się w biznes winiarski w różnych regionach Mezzogiorno. Jego celem od początku było tworzenie win, które opowiadałaby fascynującą historię południa. W swych działaniach nawiązuje do tradycji, jednocześnie otwarcie patrząc w przyszłość; cały projekt opiera na zrównoważonym rozwoju. Kluczowym elementem podejścia Claudia Quarty jest ścisły związek z obszarami, na których postanowił działać. Każdy z nich od wieków kojarzy się z winami powstającymi w bardzo charakterystycznym stylu z określonych odmian winorośl. W związku z tym w Apulii, w Tenute Eméra, Claudio Quarta i jego córka Alessandra tworzą wina z primitivo i negroamaro, w Kampanii w Cantina Sanpaolo powstają wina w ramach najlepszych apelacji regionu – Greco di Tufo, Fiano di Avellino i Taurasi, a w Cantina Moros niedaleko Salento – wspaniałe, esencjonalne salice salentino. Jego autentyczne podejście w połączeniu z innowacyjnymi technikami produkcji dają efekt w postaci wyjątkowych i wysokiej jakości win idealnie uosabiających ducha południowych Włoch.

Claudio Quarta

Tenute Eméra

Pierwszą winiarnię Claudio Quarta nazwał na cześć Hemery, czyli greckiej bogini uosabiającej jasność dnia. Pod jej matronatem i apulijskim słońcem w ojczyźnie primitivo rozpoczął w 2005 roku realizację marzenia o stworzeniu wina doskonałego. Zanim posadził pierwsze winogrady, przeprowadził żmudne badania mikrostrefowe gleby, aby otrzymać jak najdoskonalsze warunki dla produkcji wina. Aktualnie rośnie tam dziesięć odmian o starannie dobranych do ich specyficznych upodobań działkach. Oprócz winnic konwencjonalnych, w posiadłości Eméra uprawiana jest również winnica doświadczalna, w której studenci i naukowcy z Wydziału Rolnictwa Uniwersytetu w Mediolanie mają możliwość testowania ponad pięciuset szczepów śródziemnomorskich, w tym także wielu już zapomnianych.

Claudio Quarta miał wizję, aby tworzyć wina bez żadnych kompromisów, najpełniej oddające charakter siedlisk swego pochodzenia. Potwierdzeniem tego są powstałe z emblematycznych dla środkowej Apulii odmian wina Anima di Primitivo i Anima di Negroamaro. Z kolei linia Sud del Sud pokazuje, że światowe odmiany, takie jak syrah, merlot, cabernet sauvignon czy chardonnay, również dobrze czują się w Mandurii.

Zbiory przeprowadza się tutaj nocą, działka po działce, wraz z uzyskiwaniem przez owoce dojrzałości. Winifikuje

w kontrolowanej temperaturze, uprzednio delikatnie wyciskając owoce w prasach z ograniczonym naciskiem. A wszystko po to, by utracić jak najmniej aromatów i naturalnej owocowości wina.
Projekt Eméra zrodził się z potrzeby zachowania dziedzictwa smaku i historii tego miejsca. We współpracy z lokalnym oddziałem Slow Food, wykorzystując dawne zabudowania owczarni, otworzono restaurację serwującą dania lokalnej kuchni, tworzone w duchu Slow Food, z produktów od lokalnych dostawców. Całemu przedsięwzięciu dodają uroku pozostałości zabytkowej masserii, która niegdyś należała do premiera Włoch Saverio Nittiego. Sercem posiadłości jest nowoczesna podziemna winiarnia z systemem wykorzystywania deszczowej wody i z ogrodem na dachu, z którego roztacza się widok na wybrzeże Morza Jońskiego.

Tenute Eméra

Cantina Sanpaolo

W 2006 roku ruszył kolejny projekt Claudia Quarty. Tym razem w Kampanii, wśród malowniczych wzgórz Irpinii ze starożytnymi białymi odmianami południa Włoch: falanghiną, greco i fiano. Winnice należące do winiarni Cantina Sanpaolo znajdują się na sporych wzniesieniach sięgających 700 metrów n. p. m. Winiarnia także skupuje owoce od miejscowych winogradników, ale zawsze starannie sprawdzając, czy owoce pochodzą z właściwego dla konkretnej odmiany siedliska. Okolica winiarni jest bardzo zróżnicowana geologicznie; mieszają się tutaj glina, wapień i piaski z glebą wulkaniczną. Greco najlepiej udaje się w okolicy Tufo, z kolei fiano wokół Lapio i Candida. Czerwona gwiazda aglianico, z której powstają wina z apelacji Taurasi, dojrzewa w  ru Castelfranci.


Claudio Quarta nazywa Irpinię „północą Południa”. Ze względu na spore wysokości bywa tu dość chłodno, ale dzięki zimnym nocom i bardziej umiarkowanym temperaturowo latom, wina dostają tu czas na powolne, harmonijne dojrzewanie. Efektem tego są wina produkowane w trzech najważniejszych apelacjach Kampanii: Greco di Tufo, Fiano di Avellino i Taurasi.

W Sanpaolo powstają wina dedykowane Totó – włoskiemu artyście i satyrykowi. Wyróżniają je charakterystyczne, oryginalne etykiety nawiązujące do kultowych kreacji aktora.

Winiarnia korzysta z systemów fotowoltaicznych, dzięki czemu jest w pełni samowystarczalna energetycznie. We wszystkich przedsięwzięciach Claudia Quarty realizuje się program zrównoważonego rozwoju, w ramach którego ograniczane jest zużycie wody i emisji CO2, dbając o środowisko naturalne i otoczenie społeczne.

Cantina Moros

W starannie odnowionych budynkach dawnej spółdzielni winiarskiej powstała niekwestionowana perła imperium Claudia Quarty, czyli Cantina Moros. Jej nazwa także nawiązuje do helleńskiej przeszłości południowych Włoch. Brat wcześniej wspomnianej Hemery – Moros, w mitologii greckiej uosabia z kolei mrok ludzkiej duszy. Ten czarny charakter zapisany w jego imieniu zdaje się idealnie pasować do ikony Salento, czyli czarno-czarnego negroamaro (zarówno „negro” po łacinie, jak i „amaro” po grecku oznaczają kolor czarny).

Od pierwszego rocznika 2012 (dziś mającego już wartość kolekcjonerską) Moros zwrócił uwagę winomanów na całym świecie. To powstające w apelacji DOP Salice Salentino wino ze starannie przebranych owoców negroamaro i malvasia nera, pochodzących ze starych, kilkudziesięcioletnich krzewów, dojrzewa przez 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. W winiarni Cantina Moros powstaje tylko to jedno, wyjątkowe wino, w bardzo ograniczonej liczbie 6600 butelek rocznie. To jeden z nielicznych takich przypadków w Apulii, gdzie winiarnia skupiałaby się wyłącznie na jednej, ekskluzywnej etykiecie.

Cała winiarnia Moros to właściwie galeria sztuki współczesnej. W salach degustacyjnych, jak i pomieszczeniach produkcyjnych i biurowych, wiszą obrazy uznanych artystów, niektóre z nich o sporej wartości. Jedną z tamtejszych ścian zdobi mural „Germinazioni3” autorstwa mistrza europejskiej sztuki figuratywnej Ercole Pignatelliego. W piwnicy winiarni z kolei urządzono niewielkie muzeum historii wina z cennymi eksponatami archeologicznymi. Cyklicznie odbywają się tu również wystawy fotografii czy nawet przedstawienia teatralne i taneczne.

Germinazioni3 autorstwa Ercole Pignatelli

Autor tekstu:
Dorota Romanowska

Dorota Romanowska

Przewodniczka enoturystyczna z wieloletnim doświadczeniem, redaktor magazynu „Czas Wina”. Posiada międzynarodowy tytuł WSET Level 3. Szczególnie interesuje ją kultura, historia i winiarstwo Półwyspu Iberyjskiego, Ameryki Łacińskiej oraz Włoch.

WINA


Poniżej prezentujemy wina Claudio Quarta dostępne w ofercie Domu Wina.

Polecane
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel