Wybrany punkt odbioru: brak wybranego punktu

Château Mazeyres

sprawdź szczegóły

Położone w samym sercu Libourne Château Mazeyres to miejsce nierozerwalnie związane z historią Pomerol. Już w czasach rzymskich było bardzo aktywne i tętniące życiem. Płaskowyż, przez który prowadziły w owym czasie dwie główne drogi, poeta Ausonius wybrał na siedzibę swej willi Lucaniac. Na terenie, na którym dziś znajduje się Château Mazeyres znaleziono cenne wyroby garncarskie z III wieku, będące śladami starej willi gallo-rzymskiej. Z archiwów miejskich wynika, że winorośl uprawiano tu już w XIV wieku.

Wspaniała posiadłość Château Mazeyres została nabyta na początku XX wieku przez rodzinę Querre, która rozpoczęła produkcję silnie naznaczonego owocem wina przeznaczonego dla klientów francuskich restauracji. W 1988 roku dotychczasowi właściciele sprzedali całą posiadłość Caisse de Retraite de la Société Générale, która następnie w 2010 roku przekazała ją Sogecap – oddziałowi tej samej instytucji bankowej zajmującemu się ubezpieczeniami na życie.



W 1992 roku prowadzenie Château Mazeyres przejął wykwalifikowany agronom i enolog w jednej osobie – Alain Moueix – przedstawiciel czwartego pokolenia cieszącej się uznaniem rodziny winogrodników i kupców z Libourne. W pracę zaangażował się całym sobą wykorzystując w praktyce posiadaną wiedzę i doświadczenie. Podjęto decyzję o zwiększeniu powierzchni winnic i przemyślano podejście do uprawy winorośli, produkcji wina i jego dojrzewania, co w efekcie poskutkowało modernizacją obiektów. Odrestaurowano zamek i wyraźnie poprawiono jakość powstających w posiadłości win. Bez najmniejszej przesady można powiedzieć, że w Mazeyres rozpoczęła się nowa era winiarstwa. Nawiązano bliskie kontakty z kupcami z Bordeaux, którzy pomogli zwiększyć międzynarodową renomę Château Mazeyres i pozostali wierni Alainowi Moueix przez ponad 25 lat pracy. Biodynamika w znacznym stopniu przyczyniła się do tego, że rozwój winnicy szedł w parze z rosnącym poziomem jakości win Château Mazeyres i ich coraz większą sławą.

W 2010 roku zakupiono cztery kolejne hektary ziemi w sercu apelacji Pomerol, zwiększając tym samym powierzchnię posiadłości do 25,5 hektarów. Należące do posesji winogrady uprawiane są zgodnie z zasadami biodynamiki od 2012 roku i certyfikowane od 2018 roku.

Czytaj więcej

Château Mazeyres położone jest w jednej z najmniejszych apelacji nad Żyrondą, Pomerol, powszechnie znanej z intensywności aromatycznej swoich win i typowych cech siedliska, osadzonych w wyjątkowych ramach geologicznych. Winnice Château Mazeyres znajdują się na pięknej wychodni piaszczystego żwiru o podłożu gliniasto-żwirowym. Jedna część leży na płaskowyżu Catusseau o piaszczystej glebie na bazie niezwykle bogatej "crasse de fer" (tlenek żelaza).

Mając na uwadze te niecodzienne warunki Alain Moueix natychmiast postanowił wyeksponować rolę siedliska stymulując jego potencjał ekspresyjny. Początkowo zdecydował się na zrównoważoną uprawę winorośli i wprowadził skrupulatne zarządzanie poszczególnymi działkami, aby ujawnić różnorodność i komplementarność różnych terroirs. Korzystając z doświadczeń zdobytych w Château Fonroque (od 2002 roku w 100 procentach biodynamicznym), wprowadził kilka kluczowych ulepszeń, zwłaszcza poprzez wspieranie interakcji między rośliną, glebą, podglebiem i środowiskiem. Ta strategia ujawniania naturalnego ruchu organicznego w znacznym stopniu przyczyniła się do autentyczności i niezwykle wyrazistej finezji win z Mazeyres.

Wspaniały rocznik 2015 był pierwszym w Château Mazeyres, który uzyskał certyfikat rolnictwa ekologicznego. Nie mniej wspaniały rocznik 2018 był pierwszym z certyfikatem biodynamicznym. Proces uzyskiwania certyfikatu w Mazeyres oznacza, że 100 procent winnic jest uprawianych biodynamicznie od 2011 roku zgodnie z protokołem certyfikacji, który początkowo wymagał przejścia na kluczowy etap uprawy ekologicznej w latach 2012– 2015, uzyskania certyfikatu rolnictwa ekologicznego w 2015 roku, a następnie kontynuowania uprawy biodynamicznej przez kolejne trzy lata od 2015 do 2017 roku przed uzyskaniem certyfikatu biodynamicznego w 2018 roku, co w sumie daje osiem lat czystej biodynamiki na całym terenie.

Należące do Château Mazeyres winogrady dzielą się na trzy odrębne strefy, z których każda ma inną glebę.

Wokół domu, w zachodniej części apelacji, występuje gliniasty żwir, mieszczący się gdzieś pomiędzy drobnymi kamykami a szorstkim piaskiem. Czasami żwir jest zmieszany z gliną, a czasami tworzą one warstwy. W niektórych przypadkach kamyczki wyłaniają się na powierzchni, a w innych wszystko jest pokryte piaskiem. Ta duża różnorodność ma znaczący wpływ na profil wina i pomaga stworzyć spójność skupiającą się na prostym, ale wyrafinowanym, eleganckim stylu.

W południowej części apelacji występuje piasek gliniasty. Piasek leży na glinie, która może być czarna, biała lub różnokolorowa. Korzenie przebijają się przez piasek, aby znaleźć wodę w glinie, która służy jako zbiornik. Tutejsze wina są dobrze zaokrąglone i esencjonalne.

Trzecia strefa znajduje się dalej na wschód, u podnóża płaskowyżu. Występują tu gliny żwirowe i piaszczyste, których poziom jest wyższy niż w innych częściach winnicy. To właśnie glina nadaje winom moc. Owoce z tych parceli są wykorzystywane do tworzenia szkieletu mieszanek win Mazeyres. Wszystkie te gleby dają wina o bardzo szczególnym charakterze. Ujawniają one aksamitną stronę, jaką merlot może zaoferować w takim otoczeniu. Dlaczego ta aksamitność pojawia się systematycznie w tak różnych od siebie siedliskach? Istnieje na ten temat kilka poglądów, ale jeden z nich wydaje się szczególnie interesujący. Tradycyjna szkoła myślenia zakłada, że jest to po prostu zasługa składników mineralnych, struktury gleby, otoczaków, piasku szorstkiego, drobnego lub bardzo drobnego, aluwiów i gliny. A co z wymiarem organicznym gleby? Płaskowyż wapienny Saint-Emilion rozciąga się na wschód aż do Castillon. Pod względem geologicznym płaskowyże wapienne Saint-Emilion i Castillon są identyczne. Jednak Ausone i Bélair-Monange znajdują się w Saint-Emilion, a nie w Castillon, a w Castillon nigdy nie udało stworzyć win podobnych do tych z Ausone. Można argumentować, że jest dalej na wschód, klimat trochę mniej morski, ale to nie wyjaśnia wszystkiego. Przyjęcie bardziej holistycznego podejścia mogłoby być interesujące, zwłaszcza w odniesieniu do żywego elementu, jakim są mikroorganizmy. Wiemy, że wysiłki adaptacyjne powodują podwójny ruch, od rośliny do gleby i od gleby do rośliny: innymi słowy, gleba i winorośl prowadzą naturalny dialog i są otwarte na wzajemne wpływy. Jest prawdopodobne, że ta żywa, aktywna gleba oferuje swój wkład ze wszystkich stron, a z punktu widzenia minerałów ta organiczność aktywnie wspiera typowy styl.

Winogrady Château Mazeyres zdominowane są przez merlota stanowiącego 73,1 procent upraw. 24,3 procent winnic obsadzonych jest cabernet franc, a 2,6 – petit verdot.
      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel