Zamknij

Tytuł oferty z możliwością zmiany koloru czcionki

Klubowy zestaw kieliszki + dekanter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

108,50 Cena detaliczna
108,50 Cena promocyjna
Dodaj do koszyka
*Oferta ważna do 26.09.2019

Château Lascombes

sprawdź szczegóły

Château Lascombes swą nazwę zawdzięcza jednemu z najwcześniejszych właścicieli – Antoine'owi, Chevalier de Lascombes. Urodzony w 1625 roku Lascombes odziedziczył posiadłość po rodzinie Durfort de Duras, tej samej w posiadaniu której znajdowało się także Château Durfort przekształcone z czasem w Durfort Vivens.

Do 1860 roku posiadłość była znana jako Domaine de Lascombes. Poprzez liczne sprzedaże i sprawy spadkowe Lascombes przechodziło z rąk do rąk aż do 1926 roku, kiedy to stało się częścią posiadłości rodziny Ginestet. W owym czasie należało do niej także Château Margaux. Pod koniec II wojny światowej Lascombes było wykorzystywane przez wojska alianckie jako kwatera główna armii.

W 1952 roku poważnie zaniedbane Château Lascombes zostało zakupione przez grupę inwestorów, na czele której stał Alexis Lichine. Do grupy tej należał także David Rockefeller. Winnice wymagały poważnych prac, zamek – renowacji, a zaplecze winiarskie – modernizacji. Tym samym nowi właściciele wydali małą fortunę, by doprowadzić Lascombes do należytego stanu.



Czytaj więcej

Pod rządami Alexisa Lichine'a produkcja Lascombes wzrosła prawie trzykrotnie, zanim doszło do sprzedaży posiadłości. W 1971 roku posiadłość została nabyta przez brytyjską firmę piwowarską Bass Charrington. Tym samym zakończyła się era Alexisa Lichine'a w Bordeaux.

Po przejęciu przez Grupę Bass, w posiadaniu której było również Château Latour w Pauillac, zatrudniono bordoskiego winiarza Rene Vanatelle, który stwierdził, że tylko z plonów 50 hektarów obsadzonych winoroślą jest w stanie wyprodukować wino o jakości odpowiadającej Drugiemu Grand Cru Classé. Owoce z gorszych części rozległych winogradów zaczęto wykorzystywać do produkcji drugiego wina.

W 2001 roku Lascombes zostało zakupione przez amerykańską grupę Colony Capital. Nowi właściciele zainwestowali znaczne środki w modernizację posiadłości wcześniej uważanej za nierentowną w stosunku do swojej klasyfikacji. Nakładem ogromnych środków finansowych replantowano winnice i zbudowano całkowicie nową winiarnię oraz piwnice do starzenia wina.

W połączeniu z tymi wszystkimi ulepszeniami nowy właściciel wprowadził trzy osoby, które miały poprawić jakość powstającego w Château Lascombes wina. Michel Rolland, dr Alain Raynaud i Yves Vatelot z Château Reignac przez pewien czas pracowali razem. Ostatecznie Michel Rolland został jedynym konsultantem.

W 2011 roku Château Lascombes zostało ponownie sprzedane. Tym razem nabywcą była firma ubezpieczeniowa La Mutuelle, "MACSF" – największy ubezpieczyciel pracowników służby zdrowia we Francji.

Winnica

Duża, 120-hektarowa winnica Château Lascombes jest obsadzona w 50 procentach merlotem, w 45 procentach – cabernet sauvignon i w 5 procentach – petit verdot. W winnicy znajduje się również kilka krzewów cabernet franc. Przy swoich 120 hektarach winorośli, Château Lascombes jest największą winnicą w apelacji Margaux.

Jak można się spodziewać, przy tak dużym areale, jakość siedliska może się różnić w zależności od parceli. Działki rozproszone są na obszarze apelacji i znajdują się w gminach Cantenac, Margaux i Soussans. Najlepsze siedliska to te na żwirowych zboczach, które osiągają wysokość do 20 metrów w szczytowym punkcie. Przeciętny wiek winorośli wynosi 35 lat. Gęstość nasadzenia w winnicy waha się od 8000 do 10 000 krzewów na hektar. Podłoże stanowią gleby żwirowe, gliniaste, piaszczyste i wapienne, na bazie z piaskowca i gliny z osadami żelaza.

Wina

Powstające obecnie w Château Lascombes wina są dużo lepszej jakości w stosunku do tego, co Château wypuszczało na początku lat 90-tych, 80-tych czy 70-tych ubiegłego wieku. Najprawdopodobniej Château Lascombes jest najbardziej nowoczesnym winem powstającym obecnie w apelacji Margaux – bogatym, mięsistym, dojrzałym, niekiedy wręcz dżemowatym, a w niektórych rocznikach bywa, że zbyt dębowym, gdy jest degustowane za młodu.

W ciągu ostatnich kilku lat udało się ograniczyć ilość nowego dębu używanego do starzenia wina. Średnio wino dojrzewa przez 18–20 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu (w 80 procentach nowych). Średnia roczna produkcja wina Château Lascombes wynosi 300 000 butelek.

Ze względu na swój mocno dębowy charakter zdarza się, że wino bywa uważane za kontrowersyjne i pomimo wysokich not od Roberta Parkera, wielu degustatorów i konsumentów postrzega jego styl jako zbyt nowoczesny w odniesieniu do apelacji Margaux.

Château Lascombes najlepiej smakuje po przynajmniej 7–10 latach leżakowania w butelce. Szczytową dojrzałość powinno osiągnąć między 10 a 25 rokiem życia, licząc od roku winobrania.

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    NIE WYRAŻAM ZGODY
    ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel