Château Grand-Puy Ducasse
Historia Château Grand-Puy Ducasse zaczyna się w połowie XVII wieku, kiedy Arnaud Ducasse kupił od Jacquesa de Ségur niewielki dom nad Żyrondą. Nie mógł był wówczas przewidzieć, że w przyszłości będzie to serce olbrzymiej posiadłości, która pozostanie w rękach rodziny przez niemal trzy stulecia. Jednak jej prawdziwym twórcą był Pierre Ducasse – prawnik zafascynowany uprawą winorośli i wszystkim, co tylko miało związek z winem. To on zakupił ziemię na terenie trzech parafii – Pauillac, Saint Lambert i Saint Sauveur oraz trzy dwory – Lafite, Latour i Beychevelle. Jego syn odziedziczył 60 hektarową posiadłość wówczas noszącą nazwę Ducasse-Grand-Puy-Artigues-Arnaud, której 2/3 gruntu było obsadzone winoroślą. Około 1820 roku, na miejscu domu przodków, w samym sercu gminy Pauillac, wzniesiono obecny pałac. W 1855 roku posesja została sklasyfikowana pod nazwą Château Artigues Arnaud; była wówczas zarządzana przez Adriena Chauvet – zięcia Ducasse’a. Firmę o nazwie Grand-Puy Ducasse założono w 1932 roku.
W 1971 roku posiadłość Grand-Puy Ducasse została sprzedana inwestorom, którzy ponownie powiększyli ją o winnice na Lewym Brzegu. W 1980 roku w zamku wybudowano nową winiarnię wyposażając ją w nowoczesny, na owe czasy, sprzęt do produkcji wina.
W 2004 roku miała miejsce kolejna zmiana właściciela – Grand-Puy Ducasse została sprzedana firmie CA Grands Crus – spółce zależnej od Groupe Crédit Agricole. Po zakupie winnicy szybko przystąpiono do renowacji posiadłości, ponownego sadzenia winorośli oraz modernizacji piwnic i urządzeń do produkcji wina. Na stanowisku enologa-konsultanta zatrudniono Huberta de Bouärd z Château Angelus w St. Emilion.
Po dziś Château Grand-Puy Ducasse powoli, ale konsekwentnie nie tylko udoskonala swoje wina, ale także jest na bieżąco z nowinkami technologicznymi. W 2012 roku, po wypróbowaniu sortowania optycznego w trudnym dla Bordeaux roczniku 2011, podjęto decyzję o zakupie własnych sortowników optycznych. W 2012 roku zakończono renowację piwnic i dodano nowe, cementowe, jajowatego kształtu kadzie do winifikacji, dzięki którym wino zyskało nieco więcej mineralności.
Winnice
Zajmujące 40 hektarów winogrady Grand-Puy Ducasse w Médoc są obsadzone w 62 procentach cabernet sauvignon i w 38 – merlotem. Średni wiek winorośli wynosi 25 lat. Winnice Grand-Puy Ducasse można podzielić na trzy główne bloki z działkami na glebach żwirowych, gliniastych i piaszczystych. Od północy graniczą z innymi słynnymi posiadłościami Pauillac takimi jak Mouton Rothschild, Lafite Rothschild oraz Pontet Canet i Château dArmailhac.
Wina
Powstające w posiadłości wina zdominowane są przez cabernet sauvignon, dzięki czemu cechuje je znakomita struktura, taniczność i złożoność. Dojrzewają w beczkach z francuskiego dębu średnio przez 18 miesięcy (50 procent stanowią nowe beczki), w zależności od charakteru rocznika. Średnia roczna produkcja Château Grand-Puy Ducasse, przy wydajności 40 hektolitrów z hektara wynosi od 100 tysięcy do 120 tysięcy butelek, w zależności od rocznika.
Château Grand-Puy Ducasse najlepiej pić po co najmniej 8–10 latach leżakowania w butelce. Zazwyczaj najlepsze jest między 10 a 25 rokiem od momentu winobrania.