Château Fonroque
Château Fonroque to dawna siedziba rodziny Moueix w Saint-Émilion, zakupiona w 1931 roku przez Adèle i Jeana Moueix. Jean Moueix tak bardzo upodobał sobie winiarskie Bordeaux, że zamieszkał w posiadłości. Po jego śmierci Fonroque prowadził syn Jean-Antoine Moueix. Ostatecznie, w 1979 roku posiadłość dołączyła do kilku innych winiarni na Prawym Brzegu i zaczęła być zarządzana przez Ets. Jean-Pierre Moueix.
W 2001 roku opiekę nad winnicą przejął Alain Moueix, sprawujący pieczę również nad posiadłością Château Mazeyres w Pomerol, a także właściciel Chateau Moulin du Cadet. Wraz z nastaniem rządów Alaina Moueix – z wykształcenia inżyniera rolnika i enologa – sytuacja w Château Fonroque zmieniła się diametralnie. Alain praktycznie od początku zaczął stosować w posiadłości ekologiczne metody uprawy, wyraźnie dążąc w stronę biodynamiki. Za cel postawił sobie tworzenie zrównoważonych, pełnych blasku win przy zastosowaniu metod opartych na zdrowym rozsądku. Można powiedzieć, że osiągnął go w 2008 roku od kiedy posesja w 100 procentach stała się biodynamiczna. Te pełne pasji działania zaowocowały uzyskaniem przez Château Fonroque certyfikatu biodynamicznego – pierwszego wśród posiadłości Grand Cru Classé. Obecnie powstaje tu bardzo dobre wino saint-émilion o rosnącej renomie międzynarodowej.
W 2017 roku posiadłość Château Fonroque przeszła w ręce rodziny Guillard, dla której kwestia biodynamiki była kluczowa i w dużej mierze zadecydowała o pomyślnym przebiegu transakcji zakupu, podobnie jak doświadczenie i wsparcie Alaina Moueix. Hubert Guillard dorobił się majątku dzięki założonej przez siebie firmie ubezpieczeniowej CHG Participation. Nowi właściciele mają w planach całkowitą renowację i modernizację posiadłości – tak samego zamku jak i winiarni, w której już teraz stosuje się system grawitacyjny, a owoce z poszczególnych parceli poddaje fermentacji osobno w niewielkich rozmiarów kadziach.
Winnice
Zajmujące powierzchnię 20 hektarów winogrady Fonroque obsadzone są w 80 procentach merlotem i w 20 cabernetem franc. Winnica znajduje się w jednym dużym kawałku, co nie jest częste na Prawym Brzegu w przypadku winnic tej wielkości. Całość podzielona jest na 30 oddzielnych parceli; większość znajduje się w pobliżu zamku. Podłoże stanowią gleby gliniaste, wapienne i piaskowe. Jak można się spodziewać, więcej wapienia znajduje się na większych wysokościach. Średni wiek winorośli wynosi 30 lat.
Wina
Winifikacja w Château Fonroque odbywa się w tradycyjnych kadziach o kontrolowanej temperaturze. Wina dojrzewają w dębowych beczkach przez 18 miesięcy (30 procent stanowią nowe beczki z dębu francuskiego). Produkcja roczna to 40 920 butelek. Wydajność z hektara – 30 hektolitrów.
Château Fonroque wymaga przynajmniej 4–5 lat leżakowania w butelce przed spożyciem.