Château Brane-Cantenac
Château Brane-Cantenac to posiadłość w apelacji Margaux sklasyfikowana jako Drugie Grand Cru Classé. Jej początki, w takim kształcie, w jakim znana jest obecnie, sięgają początków XVII wieku. Wówczas posesja nosiła nazwę Domaine Guilhem Hosten i już w tamtych czasach produkowano w niej wino. Pod koniec XVII wieku winnice i posiadłość zostały zagospodarowane przez właścicieli – rodzinę Gorce.
Powstające w posiadłości wino już w tej odległej przeszłości cieszyło się dobrą sławą i było jednym z droższych win w całym Bordeaux, sprzedawanym niemal po takiej samej cenie jak Brane-Mouton.
W 1833 roku posiadłość noszącą wówczas nazwę Château Gorce-Guy kupił baron de Brane, znany również jako "Napoleon winnic". Aby zdobyć fundusze potrzebne na zakup winnicy, baron sprzedał dzisiejsze Château Mouton Rothschild, które w momencie transakcji było znane jako Château Brane-Mouton.
Czytaj więcej
W 1838 roku baron zmienił nazwę posiadłości, łącząc swoje nazwisko z nazwą miejscowości, w której znajdowały się winnice. W ten sposób narodziła się posiadłość o nazwie Château Brane-Cantenac.
W następnym stuleciu, w 1920 roku, Société Fermière des Grands Crus de France – grupa kupców i plantatorów, będąca w posiadaniu kilku zamków w Médoc, nabyła Château Brane-Cantenac.
Pięć lat później Brane-Cantenac przejął François Lurton. Jego syn, Lucien, odziedziczył posiadłość w 1956 roku. Dziś posiadłość nadal znajduje się w rękach rodziny Lurton. Obecnie właścicielem i zarządcą Brane-Cantenac jest utalentowany Henri Lurton. To pod jego kierownictwem odnowiono winnice, zwiększono gęstość nasadzenia, poprawiono systemy odwadniające, a także z czasem zmieniono nasadzenia na obecne.
Château Brane-Cantenac potrzebowało czasu, aby się wybić. Jednak począwszy od rocznika 2009, każdy kolejny rok przynosił znaczną poprawę charakteru i jakości wina; te z roczników 2015, 2018, 2019 i 2020 są najlepszymi winami wyprodukowanymi w długiej historii posiadłości.
Winnice
75-hektarowa winnica Brane-Cantenac jest obsadzona w 55 procentach cabernet sauvignon, 39 – merlotem, 4,5 – cabernet franc, 1 – petit verdot i 0,5 – carménère. W zasadzie to nie zmieniła się od czasu, gdy uzyskała status Drugiego Grand Cru Classé podczas klasyfikacji Médoc w 1855 roku. Całą winnicę można podzielić na 120 oddzielnych parceli.
Grand Vin Château Brane-Cantenac powstaje z owoców 45 hektarów najlepszych winnic znajdujących się w pobliżu zamku. Najwyższe partie winnicy leżą na wysokości 22 metrów. Działka ta stanowi serce i duszę posiadłości, także ze względu na szczególne podłoże – głębokość żwiru sięga tu nawet 12 metrów.
Winnica jest obsadzona winoroślą o gęstości od 6 666 krzewów na hektar na płaskowyżu oraz do 8 000 krzewów na hektar w przypadku winnic położonych za zamkiem, na bardziej piaszczystych glebach.
Większe zagęszczenie winorośli występuje zawsze w przypadku nowszych nasadzeń. Terroir Brane Cantenac składa się z głębokich gleb żwirowych, piaskowych i gliniastych. Od jakiegoś czasu w winnicy prowadzone są eksperymenty mające na celu wprowadzenie bardziej ekologicznego zarządzania winnicą. Obecnie ponad 20 procent powierzchni winogradów Brane Cantenac jest uprawiane metodami ekologicznymi, a cztery z tych hektarów uprawiane są przy zastosowaniu technik biodynamicznych.
Trzy hektary o żwirowo-gliniastym podłożu w apelacji Haut Médoc, ze względu na chłodniejszy klimat w tej części apelacji, są obsadzone białymi odmianami – w 80 procentach sauvignon blanc i w 20 – sémillon. W 2019 roku po raz pierwszy wyprodukowano w Brane-Cantenac białe wino.
Wino
Château Brane-Cantenac to eleganckie i stylowe margaux, o wspaniale czystej i rześkiej osobowości zachwycającej bogactwem aromatycznym w znacznie większym stopniu niż mocną budową.
Do jego produkcji używa się 22 tradycyjnych kadzi dębowych o kontrolowanej temperaturze, 18 zbiorników betonowych i 20 tanków ze stali nierdzewnej o pojemności od 40 do 200 hektolitrów, co umożliwia osobną winifikację owoców poszczególnych działek. Fermentację malolaktyczną przechodzi w beczkach. Château Brane-Cantenac zazwyczaj dojrzewa 17 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego (w 60 procentach nowych) przed zabutelkowaniem. Przez pierwsze 2 miesiące wino leżakuje na osadzie, co dodaje mu głębi.
Château Brane-Cantenac, ze względu na swój wyrafinowany styl, może być degustowane za młodu, ale jednak będzie pozbawione wówczas wszystkich niuansów pojawiających się z wiekiem i przydających całości wspaniałej złożoności. Zwykle smakuje najlepiej po co najmniej 10 latach leżakowania w butelce. Idealnie nadaje się do picia między 12 a 35 rokiem licząc od roku winobrania.