Wybrany punkt odbioru: brak wybranego punktu

Wina Greco

sprawdź szczegóły
Greco. Greco jest odmianą białych winogron uprawianą przede wszystkim w południowych Włoszech, kojarzoną głównie z powstającym z niej winem w apelacji DOCG Greco di Tufo w Kampanii. Nazwę greco stosuje się do całej grupy odmian, podobnie jak ma to miejsce w przypadku malvasii czy muskatu. Zatem wyróżnić można greco bianco, greco giallo, greco moro, greco nero, greco bianco del pollino, greco bianco di cirò, by wymienić kilka z nich. Najczęściej spotykane wina powstają z greco uprawianego w Kampanii, w prowincjach Avellino, Benevento, Napoli i Salerno. Te najwyżej cenione powstają w ramach apelacji Greco di Tufo, ale z greco robi się wina także w DOC Irpinia czy DOC Sannio. Występuje także w kupażach DOC Capri w Zatoce Neapolitańskiej, w których może stanowić 50 procent całości. Odmianę spotkać także można w Apulii i w Campobasso – prowincji Molise, a także w Lacjum, Toskanii, a nawet położonej na północy kraju Ligurii.

Z greco powstają świeże i czyste wina, subtelnie mineralne, o bukiecie złożonym z aromatów kwiatów akacji, cytrusów i owoców tropikalnych, a także brzoskwiń, gruszek i jabłek. Cechuje je wyraźnie zaznaczona kwasowość, a podczas dojrzewania nad osadem zyskują złożoną, kremową strukturę. W zdecydowanej większości wina z greco przeznaczone są do konsumpcji jako wina młode, ale najwyższej jakości przykłady poddane starzeniu nabierają wzbogacających całość intrygujących niuansów ziołowych.

Greco dojrzewa późno, podczas uprawy bywa, że sprawia pewne problemy z powodu niskiej odporności na mączniaka i mączniaka rzekomego.

Powstające z odmiany greco wina wyśmienicie smakują z grillowanym labraksem oraz z pizzą z krewetkami czy kalmarami.
Gdzie występuje
Południe Włoch
Najlepiej podawać do
aperitif sałatka ryby
      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel