Wybrany punkt odbioru: brak wybranego punktu

Wina urugwajskie

Urugwaj jest krajem zbudowanym przez emigrantów. Wielu z nich przyjechało z Włoch, Hiszpanii czy Francji, przywożąc ze sobą kulturę wina. Nasadzenia winnic na dużą skalę zaczęły się w drugiej połowie XIX wieku. Zaimportowano wtedy wysokogatunkowe odmiany europejskie, a między nimi tannata, nazywanego tu harriague. Jego historia potoczyła się podobnie jak malbeka w sąsiedniej Argentynie.

Tannat trafił na odpowiadający mu klimat i glebę, dzięki czemu urugwajskie wina z tego szczepu są jędrne, ale jednocześnie aksamitne i z dobrą kwasowością. Urugwajski tannat już po roku nadaje się do picia, czym różni się od madiran, swojego europejskiego kuzyna z Gaskonii, któremu do dojrzałości trzeba 7–8 lat. Dziś urugwajski tannat święci triumfy na światowych konkursach wina. Spektakularnym sukcesem był platynowy medal magazynu Decanter (PLATINUM – Decanter World Wine Awards 2017) za Single Vinyard Tannat rocznik 2015 z Bodegi Gazrzón.

Położenie i klimat Urugwaju

Urugwaj położony jest nad Atlantykiem, granicząc z Argentyną od zachodu i Brazylią od północy. Od południowego zachodu wybrzeże kraju omywają wody rzeki La Plata, wpływającej szerokim estuarium do oceanu. Stolicą państwa jest portowe miasto Montevideo.

W Urugwaju klimat kształtowany jest przez ocean, nadający mu charakter podzwrotnikowo-morski. Kraj jest raczej płaski, więc brak tu kontrastów klimatycznych. Zimy są łagodne, nie ma mrozów. Lata są ciepłe dzięki napływającemu z północy gorącemu podzwrotnikowemu powietrzu. Deszcze padają obficie zimą i wiosną, od czerwca do grudnia, utrzymując średnią roczną sumę na poziomie 1000–1500 mm. Około 90% produkcji wina powstaje w departamentach nadmorskich – Canelones, Jan José, Florida i Montevideo. Gleby są tu przeważnie ilaste, ale np. przy ujściu rzeki la Plata bardzo żyzne. Urugwajską specjalnością występująca np. w winnicy Garzón jest gleba typu balast. To ta część skorupy ziemskiej, która jest najbardziej pierwotna, nie pokryta żadnymi późniejszymi osadami a jedynie warstwą zerodowanej skały. Balast ma doskonałą przepuszczalność wody oraz zawiera szereg minerałów z których korzystają winorośle.

Odmiany

Z 10 tysięcy hektarów winogradów otrzymuje się tu prawie milion hektolitrów w ogromnej większości czerwonego wina. Tannat jest najpopularniejszą urugwajską odmianą vitis vinifera z 36-procentowym udziałem upraw. Powstają z niego zarówno wina jednoodmianowe w różnych stylach, jak i kupaże. Z tanatem blenduje się merlota, cabernet franc i cabernet sauvignon. W ostatnich latach wzrasta produkcja odmian białych. Godne polecenia są wina z chardonnay, często robione z udziałem beczki. Popularne są również sauvignon blanc, viognier, petit manseng.

Oprac.Witosław Stępień

 

Zobacz wina według regionów
      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel