Wina z regionu Andaluzja
Region położony jest w południowej Hiszpanii. Od północy osłania go pasmo górskie Sierra Morena, na wschodzie graniczy z Murcją, a na zachodzie z Portugalią.
Klimat Andaluzji pozostaje pod wpływem Morza Śródziemnego oblewającego brzegi regionu od południa. Wysokie nasłonecznienie sprawia, że im dalej od pasa przybrzeżnego, tym jest bardziej gorąco i sucho. Ratunkiem dla winiarzy jest wysokie położenie działek. Niektóre winnice, położone kilka kilometrów od morza, mogą znajdywać się nawet 800 metrów nad jego poziomem i dzięki wysokości korzystają z dobrodziejstwa chłodnych nocy.
Region dzieli się na 5 dużych okręgów winiarskich: Condado de Huelva, Jerez y Manzanilla - Sanlúcar de Barrameda, Malaga, Montilla Moriles Sierras de Malaga.
Najsłynniejszą apelacją tego regionu jest Jerez y Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda, powszechnie znana jako DOP Sherry. Znajduje się w południowej części Andaluzji, w prowincji Cádiz (Kadyks), między miastami Jerez de la Frontera, Puerto de Santa Maria i Sanlúcar de Barrameda. Produkuje się tu wyłącznie białe, wzmacniane wina szlachetne (vino generoso), znane powszechnie pod nazwą angielską sherry, ale też francuską xérés i hiszpańską jerez. Zaletą sherry jest finezja, którą zawdzięcza podłożu kredowemu będącemu składnikiem gleby albariza. Jej właściwością jest zdolność magazynowania wody, po którą sięgają winorośle w najsuchszym i najgorętszym okresie roku. W Jerez dopuszczone są trzy odmiany winorośli palomino, pedro ximenez (PX) i muscat aleksandryjski.
Sherry robi się w różnych stylach. Każdy z nich wymaga nieco innej technologii i użytych odmian. Typ fino i manzanilla to sherry wytrawne, które dojrzewało tylko biologicznie. Fino w kolorze jest jasnożółte i ma często aromat cytrusów, migdałów i ziół. Smak wina czasem jest opisywany jako słonawy i pikantny. Ten typ wina nie dojrzewa w butelkach i zdecydowanie nadaje się do picia, kiedy jest młode. Manzanille robi się tak samo jak fino, ale wino pochodzi z okolic nadbrzeżnego miasta Sancular de Barrameda. Jest tam wilgotniej i chłodniej, więc wina, dojrzewając pod kożuchem, są bardziej pikantne. Wina z tego DO nazywamy manzanilla fina. Oloroso to wino, które doświadczyło jedynie oksydacji w trakcie starzenia. W kolorze jest brązowe, ma pełne ciało, a w nosie dominują aromaty wynikające z oksydacji jak toffi, skóra, korzenie i orzechy włoskie. W bardzo starym oloroso mogą rozwinąć się nieprzyjemne cierpkie nuty, co łagodzi się, mieszając je z młodszym winem w systemie solera. Amontilado przechodzi przez proces biologicznego oraz oksydacyjnego dojrzewania. Kiedy starzenie biologiczne się kończy, wino jest wzmacniane przez podniesienie poziomu alkoholu do 17% objętości, a następnie trafia do systemu solera. Wino w kolorze jest bursztynowe. Charakteryzuje się aromatami drożdżowymi i oksydacyjnymi, przy czym te pierwsze z czasem zanikają. Pale cream to typ sherry, do którego po krótkim okresie biologicznego dojrzewania dodawany jest rektyfikowany zagęszczony moszcz winogronowy. Medium and cream – to bardzo szeroka kategoria obejmująca zarówno wina tanie, jak i superpremium. Podczas gdy medium sherry charakteryzuje się cechami wina dojrzewającego zarówno biologicznie, jak i poprzez utlenienie, to cream sherry ma jedynie cechy związane z oksydacją. Cream dosładzane są poprzez blendowanie z bardzo słodkim winem z odmiany pedro ximenez.Czytaj więcej
Styl wytrawny sherry
Styl słodki sherry