Wina z regionu Sycylia
Sycylia to region gdzie produkuje się bardzo duże ilości wina klasyfikowane jako IGT Terre di Sicilia/Terre Sicilane lub jeśli plony są niższe Sicilia DOC. Dominującą czerwoną odmianą jest nero d’avola uprawiana na całej wyspie. Zwykle robi się z niej proste owocowe wina, ale jeśli producent jest ambitny, wina są skoncentrowane z dobrą złożonością smaków i aromatów. Z odmian międzynarodowych występuje tu chardonnay i syrah.
Na wyspie jest też szereg małych apelacji. Jedne z najlepszych win pochodzą z Etna DOC, gdzie na większych wysokościach uprawia się bardzo stare krzewy dające niski plon. Warto tu wspomnieć o takich lokalnych czerwonych odmianach jak nerello mascalese i nerello cappuccio, które kupażuje się dla uzyskania aromatycznych win z wysoką kwasowością i mocnymi taninami oraz aromatami kwaśnych czereśni, żurawiny, malin i suszonych ziół.