Wybrany punkt odbioru: brak wybranego punktu

Wina z regionu Eger

Eger_zdjęcie
Eger – miasto i region winiarski położny w odległości ok. 300 km na południe od Krakowa. Miasto ma bardzo długą historię współpracy z Polakami. Już od XIV wieku eksportowano stąd wino do Krakowa i do czasów rozbiorów Rzeczpospolita pozostawała jego największym odbiorcą.

Urocze stare miasto z twierdzą jest centrum lokalnego winiarstwa. Winnice rozpościerają się na malowniczych pagórkach wokół miasta oraz w okolicy kilku sąsiednich miejscowości: Ostoros, Egerszólát, Noszvaj, Demjén, Verpelét i Maklár. Dominują tu gleby o podłożu wulkanicznym. Łatwo drąży się w nich piwnice wykorzystywane do przechowywania wina.

Pełna takich tuneli jest Dolina Pięknej Pani w Egerze, miejsce masowo odwiedzane przez polskich turystów spragnionych degustacji lokalnych win.
Eger słynie z czerwonego wytrawnego wina Egri Bikavér (węg. „bycza krew”). To kupaż do którego dopuszcza się aż 13 odmian (w dowolnym zestawieniu). Są to: kékfrankos (blaufränkisch), kadarka, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, menoire (kékmedoc/médoc noir), kékoportó (portugieser), blauburger, zweigelt, pinot noir, turán (rzadka, ale ważna odmiana, używana jako farbiarka), bíborkadarka i syrah.

W czasach komunistycznych bikavéry były przypadkowymi zlewkami. Dziś mamy zdecydowanie większy wybór, od tanich „turystycznych” produktów oferowanych w barach i winiarniach miasteczka, po doskonałe wina klasy premium kojarzące się w smaku z Doliną Rodanu. W 2004 roku powstała kategoria egri bikavér superior, który może być kupażem maksimum 5 odmian, a jego wydajność jest ograniczona do 60hl/ha. Dodatkowo wino musi przynajmniej rok spędzić w beczce i jeszcze pół roku w butelce.

Oprac. Witosław Stępień

    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel