Wina z regionu Badacsony
Jednym kilku okręgów winiarskich regionu jest Badacsony. Znajduje się nad północno-zachodnim Balatonem, na południe od miasta Topolca i na południowy zachód od regionu Balatonfüred-Csopak. Nazwę okręg zawdzięcza wulkanicznej górze dominującej nad całą okolicą. Winiarstwo skupia się w gminach Nemesgulács, Kővágóörs, Ábrahámhegy i Badacsony. Gleby są tu lessowe, o podłożu wulkanicznym. Większość produkcji zdominowana jest przez wina białe, wytwarzane z odmian: kéknyelű, szürkebarát, olaszrizling, tramini, ottonel muskotály, zöld szilváni, rajnaj rizling, rizlingszilváni, chardonnay, sauvignon blanc i zenit. Wina są z reguły ekstraktywne i mają świetną kwasowość, więc nadają się do dłuższego dojrzewania. Tutejsze wina ze szczepu szürkebarát (pinot girs) są uważane za jedne z najlepszych win węgierskich.
Oprac. Witosław Stępień