Wybrany punkt odbioru: brak wybranego punktu

Wina z regionu Badacsony

Badacsony_zdjęcie
Balaton to przede wszystkim wielkie jezioro, doskonale znane Polakom miejsce urlopowe. Wokół jeziora na pobliskich wzgórzach znajduje się 11 tys. ha winnic tworzących jeden z największych w kraju regionów winiarskich. Klimat jest tu umiarkowany. Ogromy wpływ na uprawy ma zbiornik wodny. Dzięki parowaniu utrzymuje się tu duża wilgotność powietrza, jezioro stabilizuje temperaturę, a tafla wody odbija promienie słońca, dając winoroślom dodatkową porcję ciepła i światła dla fotosyntezy.

Jednym kilku okręgów winiarskich regionu jest Badacsony. Znajduje się nad północno-zachodnim Balatonem, na południe od miasta Topolca i na południowy zachód od regionu Balatonfüred-Csopak. Nazwę okręg zawdzięcza wulkanicznej górze dominującej nad całą okolicą. Winiarstwo skupia się w gminach Nemesgulács, Kővágóörs, Ábrahámhegy i Badacsony. Gleby są tu lessowe, o podłożu wulkanicznym. Większość produkcji zdominowana jest przez wina białe, wytwarzane z odmian: kéknyelű, szürkebarát, olaszrizling, tramini, ottonel muskotály, zöld szilváni, rajnaj rizling, rizlingszilváni, chardonnay, sauvignon blanc i zenit. Wina są z reguły ekstraktywne i mają świetną kwasowość, więc nadają się do dłuższego dojrzewania. Tutejsze wina ze szczepu szürkebarát (pinot girs) są uważane za jedne z najlepszych win węgierskich.

Oprac. Witosław Stępień
      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel