Wybrany punkt odbioru: brak wybranego punktu

Wina z regionu Stellenbosch

Górzysty region rozciąga się szerokim pasem od morskiego wybrzeża (Zatoka False Bay) na południu po miasto Paarl w głębi lądu. Centrum stanowi uniwersyteckie miasto Stellenbosch, z białymi kolonialnymi domkami położonymi pośród arkadyjskiego zielonego krajobrazu. Lokalny uniwersytet jest też naukowym centrum południowoafrykańskiego winogrodnictwa. Klimat w regionie jest umiarkowany, z idealną ilością deszczy padających zwykle zimą. Im dalej w głąb lądu, tym jest cieplej, ale czynnikiem chłodzącym jest zimny wiatr od morza, który dociera aż do Paarl dolinami prostopadle ustawionymi do morskiego wybrzeża. Nie mniej największą zaletą regionu jest jego różnorodne ukształtowanie, oferujące winiarzom doliny oraz wzgórza o różnej wysokości, kierunkach i kątach nachylenia stoków.

W ostatnich latach Stellenbosch uzyskał dobrą reputację dzięki najwyższej klasy winom czerwonym, szczególnie z odmiany cabernet sauvignon i merlot (kupaż bordoski), syrahowi i blendom. Na chłodniejszych stanowiskach uprawia się tu również chardonnay.

Paarl leży na północ od Stellenbosch. Jest tu cieplej, bo dalej od morza, ale decydujący wpływ na uprawy ma górskie ukształtowanie terenu. Region został w XVI w. zasiedlony przez protestanckich hugenotów uciekających przed katolickimi prześladowcami, stąd powszechna tu obecność francuskich nazw miejscowości i nazwisk. Uprawia się tu wiele odmian winogron. Do najpopularniejszych należą z czerwonych cabernet sauvignon, syrah i pinotage, a z białych chenin blanc i chardonnay.

      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel