Wina z regionu Palatynat
Odmian dopuszczonych do produkcji jest tu aż 67, najwięcej uprawia się oczywiście rieslinga, z którego robi się wina najwyższej jakości. Popularny jest też müller-thurgau, rośnie wielkość produkcji z grauburgundera, weisburgundera oraz gewurztraminera. Ponad 40% upraw zajmują odmiany czerwone, wśród których dominują dornfelder oraz spätburgunder. Ten ostatni zyskał sobie już międzynarodową sławę.
Połowa z nich powstaje jako wysokojakościowe wina wytrawne o całkiem przyzwoitych wolumenach alkoholowych. Dodajmy do tego niezwykłą rozmaitość gleb, która wprost przekłada się na niepowtarzalność win nawet wówczas, gdy powstają z tej samej odmiany. Samych odmian dopuszczonych do produkcji jest tu aż 67, z czego największy areał upraw przypada oczywiście na rieslinga. Palatynat to świat winiarski sam w sobie – życia nie starczy, by poznać choć połowę jego aromatycznych tajemnic.
Najbardziej renomowane winnice znajdują się wokół miejscowości Forst i Deidesheim w regionie noszącym nazwę Mittelhaardt.