Olivier Bourdet-Pees
Urodzony w Lasseube należącym do regioniu Béarn, Olivier Bourdet-Pees wychowywał się w rodzinie winiarzy spółdzielców. Jego dziadek zaszczepił w nim pasję do drzew oraz genetyki i jej wpływu na różnorodność win. Po ukończeniu w 1996 roku studiów na wydziale enologii w École d'ingénieurs de Purpan w Tuluzie rozpoczął pracę w państwowej służbie cywilnej – został leśnikiem w Pirenejach.
Swoje pierwsze doświadczenie jako winiarz zdobywał w Rumunii. W 1997 roku został enologiem w jednej z największych kooperatyw w Bordeaux – Les Vignerons de Tutiac, a w roku 2000 roku otrzymał stanowisko dyrektora technicznego. Przedtem, w roku 1998, zaangażował się również w unikalny projekt winiarski w Urugwaju, obsadzając 28 hektarów odmianami tannat, cabernet sauvignon i petit verdot w Viñedo de Minas.
Po 10 latach podróżowania pomiędzy Bordeaux a Urugwajem, Olivier przyłączył się do Plaimont Producteurs, gdzie został dyrektorem technicznym. Do jego zadań należała opieka nad kultywacją lokalnych odmian obecnych w winie Conservatoire oraz wybór najlepszych działek z interesującymi mikroklimatami w różnych apelacjach. Od roku 2012 roku Olivier pełni funkcję Dyrektora Zarządzającego w Plaimont Producteurs, gdzie odpowiada za rozwój wyjątkowych szczepów, uprawy na nowych terroire oraz produkcję win w IGP Côtes de Gascogne, AOC Saint-Mont, Madiran i Pacherenc du Vic-Bilh.