Zamknij

Tytuł oferty z możliwością zmiany koloru czcionki

Klubowy zestaw kieliszki + dekanter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

108,50 Cena detaliczna
108,50 Cena promocyjna
Dodaj do koszyka
*Oferta ważna do 26.09.2019

Nowość w ofercie Domu Wina – armaniaki z Domaine de Joÿ

2021-06-01

 

 

Spieszymy z doniesieniem, że gaskońska specjalność w postaci znakomitych winiaków czyli armaniaków, cieszących się w świecie zasłużoną opinią najlepszej i najszlachetniejszej wódki (obok koniaku), zasiliły ofertę Domu Wina. Właśnie odpoczywają po podróży z przecudnej, słynącej z bycia ojczyzną D’Artagnana, Gaskonii by z impetem ruszyć na podbój polskiego rynku. Jakoś tylko tak się składa, że nad Wisłą niewiele o nich wiadomo, a przecież armaniaki swym bogactwem aromatycznym i smakowym przerastają wszystkie inne mocne alkohole razem wzięte!

 

Armaniak jest prawdopodobnie najstarszym winiakiem czyli naturalną wódką gronową, wyrabianą masowo w ściśle określony sposób. Powstaje ze spirytusów otrzymywanych z wina gronowego, wytwarzanego wyłącznie z białych odmian winogron – przede wszystkim z folle blanche, ugni blanc, baco 22A i colombard, uprawianych w regionie Armagnac w Gaskonii; historycznej krainie położonej w południowo-zachodniej Francji.

Zastrzeżony obszar, na którym uprawia się winogrona przeznaczone do wyrobu armaniaku, podzielony jest na trzy okręgi: Haut-Armagnac, Armagnac Tenarèze i Bas-Armagnac. Winiak wyrabiany w okręgu Bas-Armagnac, o delikatnym, owocowym smaku i zapachu, uchodzi za najlepszy. To właśnie tam, w Domaine de Joÿ – niewielkiej rodzinnej winiarni, założonej na przełomie XIX i XX wieku przez małżeństwo Gessler – powstają znakomite armaniaki takie jak Domaine de Joÿ VSOP 5 ans, Domaine de Joÿ XO 10 ans czy Domaine de Joÿ Hors d’Age 15 ans. Dziś firmą zarządza z werwą już czwarte pokolenie rodziny Gessler w osobach Vanessy i Kévina. Świat armaniaków rządzi się trochę innymi prawami niż „królestwo” koniaku, gdzie dominują wielcy gracze. Po okresowych problemach, z którymi swego czasu borykał się obszar produkcji armaniaku, głównymi producentami tego znakomitego trunku głównie są niewielkie rodzinne firmy takie jak Domaine de Joÿ. Paradoksalnie, to nie wielkie wytwórnie przetrwały czasy kryzysu, bo te można policzyć na palcach jednej ręki, a małe rodzinne firmy, w których młodzi, pełni optymizmu ludzie wzięli sprawy w swoje ręce.

Od 2005 roku Domaine de Joÿ posiada certyfikat zrównoważonego rolnictwa „Sustainable Agriculture”, a od 2019 „High Environmental Value Level 3” promujący produkty rolnicze powstające w oparciu o poszanowanie bioróżnorodności i zasobów wodnych.

Źródło: Encyklopedia Alkoholi, Wojciech Gogoliński (2009, 2011)

 

poznaj armaniaki Domaine de Joÿ

 

Kalendarium sprawdź kalendarz wydarzeń
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel