Nowość w ofercie Domu Wina – armaniaki z Domaine de Joÿ | |
2021-06-01 | |
Spieszymy z doniesieniem, że gaskońska specjalność w postaci znakomitych winiaków czyli armaniaków, cieszących się w świecie zasłużoną opinią najlepszej i najszlachetniejszej wódki (obok koniaku), zasiliły ofertę Domu Wina. Właśnie odpoczywają po podróży z przecudnej, słynącej z bycia ojczyzną D’Artagnana, Gaskonii by z impetem ruszyć na podbój polskiego rynku. Jakoś tylko tak się składa, że nad Wisłą niewiele o nich wiadomo, a przecież armaniaki swym bogactwem aromatycznym i smakowym przerastają wszystkie inne mocne alkohole razem wzięte!
Armaniak jest prawdopodobnie najstarszym winiakiem czyli naturalną wódką gronową, wyrabianą masowo w ściśle określony sposób. Powstaje ze spirytusów otrzymywanych z wina gronowego, wytwarzanego wyłącznie z białych odmian winogron – przede wszystkim z folle blanche, ugni blanc, baco 22A i colombard, uprawianych w regionie Armagnac w Gaskonii; historycznej krainie położonej w południowo-zachodniej Francji. Zastrzeżony obszar, na którym uprawia się winogrona przeznaczone do wyrobu armaniaku, podzielony jest na trzy okręgi: Haut-Armagnac, Armagnac Tenarèze i Bas-Armagnac. Winiak wyrabiany w okręgu Bas-Armagnac, o delikatnym, owocowym smaku i zapachu, uchodzi za najlepszy. To właśnie tam, w Domaine de Joÿ – niewielkiej rodzinnej winiarni, założonej na przełomie XIX i XX wieku przez małżeństwo Gessler – powstają znakomite armaniaki takie jak Domaine de Joÿ VSOP 5 ans, Domaine de Joÿ XO 10 ans czy Domaine de Joÿ Hors d’Age 15 ans. Dziś firmą zarządza z werwą już czwarte pokolenie rodziny Gessler w osobach Vanessy i Kévina. Świat armaniaków rządzi się trochę innymi prawami niż „królestwo” koniaku, gdzie dominują wielcy gracze. Po okresowych problemach, z którymi swego czasu borykał się obszar produkcji armaniaku, głównymi producentami tego znakomitego trunku głównie są niewielkie rodzinne firmy takie jak Domaine de Joÿ. Paradoksalnie, to nie wielkie wytwórnie przetrwały czasy kryzysu, bo te można policzyć na palcach jednej ręki, a małe rodzinne firmy, w których młodzi, pełni optymizmu ludzie wzięli sprawy w swoje ręce. Od 2005 roku Domaine de Joÿ posiada certyfikat zrównoważonego rolnictwa „Sustainable Agriculture”, a od 2019 „High Environmental Value Level 3” promujący produkty rolnicze powstające w oparciu o poszanowanie bioróżnorodności i zasobów wodnych. Źródło: Encyklopedia Alkoholi, Wojciech Gogoliński (2009, 2011)
|
Polecane