Alejandro Pedro Bulgheroni nagrodzony przez magazyn Wine Enthusiast
„Lifetime Achievement Award” to jedno z najbardziej cenionych wyróżnień w świecie wina, przyznawane osobom i instytucjom, które wniosły wybitny wkład w rozwój i postęp globalnego sektora winiarskiego. Nagroda — która zostanie oficjalnie wręczona podczas uroczystej gali w Nowym Jorku w styczniu 2026 roku — jest uhonorowaniem imponującej kariery Bulgheroniego.

Klienci Dom Wina znają wina Bodega Garzón, dlatego warto przypomnieć sylwetkę i osiągnięcia laureata.
Bulgheroni to nietuzinowa postać. Biznesmen znajduje się na liście pięciuset najbogatszych ludzi świata magazynu „Forbes”. Fortuny dorobił się w branżach petrochemicznej i energetycznej. Majątek chętnie inwestuje zaś w rozmaite przedsięwzięcia winiarskie w najsłynniejszych regionach produkcji wina na świecie - Napa Valley, Toskania, Mendoza, Barossa czy Bordeaux. Bodega Garzón jest jego „oczkiem w głowie” i pierwszym, pionierskim projektem winiarskim. To jak działa jest dokładnym odzwierciedleniem ideałów przyświecających jej twórcy.
Bodega Garzón wygląda niczym futurystyczna stacja kosmiczna otoczona winnicami. Winiarnia jest pierwszą w Urugwaju i w całej Ameryce Południowej w pełni samowystarczalną energetycznie - prąd pozyskiwany jest w należącej do gospodarstwa wiatrowej farmie, a woda czerpana ze studni głębinowych. Oprócz winorośli w Garzón uprawia się także oliwki, z których tłoczy się oliwę. Geologicznie obszar bodegi znajduje się na najbardziej pierwotnej, nienaruszonej przez miliony lat części skorupy ziemskiej zwanej Balasto. Takie podłoże cechuje doskonała przepuszczalność wody, a także wysoka zawartość minerałów, z których korzystają winorośla. Uprawy prowadzone są organicznie, a zużycie chemikaliów ograniczone jest do minimum. Najsławniejszym winem Bodegi jest Tannat Reserva z rocznika 2015. To on w roku 2017 został umieszczony przez magazyn „Wine Spectator” na liście 100 najlepszych win świata. To za jego sprawą krytycy winiarscy zwrócili swoją uwagę na Bodegę Garzón, a przy okazji także urugwajskie winiarstwo. W roku 2018 miejsce docenił magazyn „Wine Enthusiast” uznając Bodege Garzón za nowo światową Winiarnię Roku.
Sukces win z Bodega Garzón i Bodega Brisas w Urugwaju zachęcił Alejandro Pedro Bulgheroni do zakupu kolejnych winnic: Bodega Argento, Viña Artesano i Vistalba w Mendozie oraz Otronia w Patagonii (Argentyna); Lithology w Napa Valley (USA); Dievole, Poggio Landi, Podere Brizio, Tenuta Le Colonne i Cantina Meraviglia w Toskanii (Włochy); Château Suau i Château Langalerie w Bordeaux (Francja); oraz Alkina w Barossa Valley (Australia).
Dziś Alejandro Bulgheroni Family Vineyards obejmuje ponad 1150 hektarów winnic na całym świecie. Osoby zarządzające każdą z tych posiadłości dbają o to, aby produkowane przez nie wina odzwierciedlały charakter regionu, powstawały z poszanowaniem dla środowiska naturalnego, innowacyjnych rozwiązań oraz pracy zespołu odpowiedzialnego za proces produkcji.
Przy okazji warto wspomnieć, że Dom Wina sprowadza wina z Urugwaju od 25 lat i był ich pierwszym polskim importerem. W siedzibie Domu Wina w Krakowie znajduje się Konsulat Honorowy Urugwaju. Przypominamy także materiał wideo w którym Prezes Zarządu Domu Wina Paweł Gąsiorek rozmawia z Germanem Bruzzone o szczególnych warunkach klimatycznych, w których powstają wina z Bodega Garzón
Fot.. Courtesy of A.B.F.V 2025
