Chociaż winiarnia Abadía Retuerta słynie z ekskluzywnych win z pojedynczych parceli, czyli pagos, których sklasyfikowano tu ponad 50, to u mnie bezapelacyjnym faworytem jest bazowe wino bodegi – Selección Especial.
I to bez specjalnego znaczenia, z którym rocznikiem mam do czynienia; wszystkie są dopracowane w najdrobniejszym szczególe. Powstają z wybieranych z pieczołowitością najlepszych winogron tempranillo, cabernet sauvignon i syrah, winifikowanych osobno. Następnie najlepsze wina są kwalifikowane do kupażowania, a potem przynajmniej na dziesięć miesięcy trafiają do beczek z dębu francuskiego i amerykańskiego. Zbędnym wydaje się być analizowanie na papierze walorów takich jak bogactwo aromatów, wyjątkowa ekspresja, harmonia i fantastyczna równowaga, gdyż z całą pewnością lepiej doświadczyć ich organoleptycznie. Abadía Retuerta Selección Especial stanowi bez wątpienia zasługującą na uwagę wypadkową tego, co dała natura, i dobrze wykonanej pracy ludzkiej, w tym wypadku będącej dziełem znakomitego enologa.
Dorota Romanowska
redaktor magazynu „Czas Wina”,
pilot wycieczek enoturystycznych,
posiada tytuł WSET Level 3