Zamknij

Tytuł oferty z możliwością zmiany koloru czcionki

Klubowy zestaw kieliszki + dekanter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

108,50 Cena detaliczna
108,50 Cena promocyjna
Dodaj do koszyka
*Oferta ważna do 26.09.2019

Château Talbot

sprawdź szczegóły

Według legendy Château Talbot nazwę zawdzięcza brytyjskiemu żołnierzowi, Connetable Talbot, który w 1453 roku zginął podczas bitwy pod Castillon. Posiadłość przez długi czas pozostawała w rękach rodu d'Aux-Lally, aż w 1917 roku została zakupiona przez rodzinę Cordier – znanych bordoskich negocjantów. Co ważniejsze, byli oni odpowiedzialni za dystrybucję całości wina powstającego w Château Talbot. Obecnie wina sprzedawane są otwarcie na Place de Bordeaux, a ich dystrybucję prowadzi wielu różnych negocjantów.

W ciągu ostatnich kilkunastu lat poczyniono starania mające na celu poprawę jakości win Château Talbot, zainwestowano w nowe urządzenia do produkcji wina i piwnice z beczkami oraz w winnice. Jedną z pierwszych decyzji było zatrudnienie Stephane'a Derenoncourta jako konsultanta winiarskiego. Drugim konsultantem jest Eric Boissenot.

Posiadłość Château Talbot obecnie należy do kolejnego pokolenia rodziny Cordier w osobach Lorraine Cordier i Nancy Bignon-Cordier – córek Jeana Cordier. One także sprawują w niej rządy.



Czytaj więcej

Winnice

Otaczające Château Talbot winnice zajmują obszar 110 hektarów i rozciągają się na północ, aż do granicy z apelacją Pauillac. 105 hektarów obsadzone jest ciemnymi odmianami winorośli; w 67 procentach cabernet sauvignon, 27 – merlotem, 4,5 – petit verdot, a 1,5 procenta powierzchni winogradów zajmuje cabernet franc. Podłoże stanowi głównie żwir, piasek i gleby gliniaste na piaskowcu. Średni wiek winorośli odmian czerwonych wynosi 30 lat. Gęstość nasadzenia to 7700 krzewów na hektar.

Na pięciu hektarach o podłożu bardziej gliniastym i w chłodniejszej lokalizacji uprawia się białe odmiany winorośli takie jak sauvignon blanc stanowiąca 80 procent upraw i sémillon – 20 procent. Talbot Caillou Blanc to jedno z najstarszych białych win bordoskich produkowanych w Médoc, którego historia sięga lat 30. ubiegłego wieku.

Należąca do Château Talbot winnica jest jedną z największych w Médoc; dodatkowo może spokojnie pretendować do miana największej spójnej winnicy Lewego Brzegu.

Château Talbot posiada certyfikat High Environmental Value Level 3.

Wina

Powstające w Château Talbot wina są jednocześnie bardzo bogate i niezwykle eleganckie. Łagodny smak i jedwabiste taniny sprawiają, że można je pić zarówno w młodym wieku, jak i po dłuższym leżakowaniu. Z czasem rozwijają subtelny, wspaniale złożony bukiet aromatyczny z nutami cedru i tytoniu hawańskiego. Zwyczajowo czerwone wina są starzone średnio od 14 do 16 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego (w 50–60 procentach nowych) przed butelkowaniem. Produkcja roczna Château Talbot Grand Vin wynosi 150 tysięcy butelek.

Najlepiej pić Château Talbot po upływie 7 do 10 lat leżakowania w butelce. Najlepsze roczniki najlepiej smakują w przedziale wiekowym od 12 do 25 lat licząc od daty winobrania.

      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel