Château Pétrus

Niekwestionowana ikona, o której słyszało wielu, ale tylko nielicznym było dane spróbować. Château Pétrus to najsłynniejsza posiadłość prawobrzeżnego Bordeaux, położona w apelacji Pomerol. Prawdziwa legenda, pod względem sławy nierzadko zostawiająca w tyle najszacowniejsze Premiers Grands Crus Classés. Chociaż na niepowtarzalność powstającego w niej wina składa się wiele czynników, to pierwszoplanową rolę odgrywa wyjątkowe podłoże, na którym rośnie winorośl. Stanowi je jednolita, ciężka gliniasta gleba o wysokiej zawartości żelaza i minerałów ilastych – akurat idealna dla merlota, którego ekspresja wznosi się tu na prawdziwe wyżyny. Nie bez powodu odmiana ta stanowi w zajmujących 11 i pół hektara winogradach aż 95 procent nasadzeń. Z ich owoców powstaje tylko jedno wino, które zawsze jest znakomite (w trudnych rocznikach nie jest butelkowane jako grand vin). Przez 44 lata było tworzone przez Jeana-Claude’a Berroueta, którego w 2008 roku na stanowisku głównego enologa zastąpił syn Olivier Berrouet.
Czytaj więcej
Petrus to wino, które solidnie zapracowało na swą renomę; zawsze wyróżniało się stylem, wyjątkowością aromatów i miękkością najwyższej jakości tanin; czymś, co jest niezmierzalne, oferując zupełnie nowy wymiar doznań. Jego twórca nie szuka tego, co można znaleźć wszędzie, jak obfitość owoców czy nadmierna ekstrakcja. Jest przekonany, że najlepsze wina wiernie odzwierciedlają siedliska swego pochodzenia, trzeba tylko cierpliwości i ciężkiej pracy, by pozwolić im wyrazić całą tę wspaniałą złożoność.
Krzewy winorośli, z owoców których powstaje Petrus są w wieku niezwykle zaawansowanym jak na Bordeaux; niektóre liczą sobie nawet 70 lat. Winogrona zawsze zbierane są ręcznie popołudniową porą, już po osuszeniu porannej rosy. Potem poddawane są skrupulatnej selekcji. Fermentacja odbywa się w betonowych kadziach. Następnie wino dojrzewa w beczkach dębowych od 18 do 20 miesięcy; w przeszłości (w latach 80. XX wieku) w całości w nowych, obecnie tylko w połowie. Po okresie dojrzewania wino jest butelkowane bez filtracji. Zawsze szczepem wiodącym jest merlot; czasem Petrus powstaje z niego w stu procentach, w innych latach bywa, że zawiera niewielką domieszkę cabernet franc.