Wybrany punkt odbioru: brak wybranego punktu

Château Lynch-Bages

sprawdź szczegóły

Château Lynch-Bages to posiadłość położona w Haut-Médoc, na Lewym Brzegu Żyrondy, w apelacji Pauillac. Chociaż wzmianki o terytorium Bages pochodzą już z XVI wieku, historia produkcji wina na tym obszarze rozpoczęła się w XVIII wieku. W latach 1749–1824 właścicielem winnicy był Thomas Lynch, syn Irlandczyka z Galway pracującego jako kupiec w Bordeaux. Thomas Lynch mądrze zarządzał posesją i produkował wysokiej jakości wina pod nazwą "Cru de Lynch". W 1855 roku, w ramach prestiżowej klasyfikacji przygotowanej na Światową Wystawę w Paryżu, jego posiadłość została sklasyfikowana jako Piąte Grand Cru Classé.

W późniejszym okresie Jean ''Lou Janou'' Cazes przybył do Médoc, aby zarobić na życie. Tutaj urodził się jego drugi syn Jean-Charles Cazes, który w latach 30. XX wieku, pracując już w Château Ormes de Pez w Saint-Estèphe wydzierżawił Lynch-Bages. Po II wojnie światowej Cazes nabył obie posiadłości. Od tego czasu Lynch-Bages jest zarządzane przez rodzinę Cazes.



Czytaj więcej

Około 1970 roku powiększono winnice, kupując grunty z Haut-Bages Averous i Saussus. Pod koniec lat 90. ubiegłego wieku posiadłość rozrosła się do prawie 100 hektarów! Kolejny z rodu, Jean-Michel Cazes pracujący jako inżynier w Paryżu, rozpoczął działania w branży winiarskiej w 1973 roku. W krótkim czasie Jean Michel Cazes zmodernizował wszystko w Lynch-Bages.

W ciągu kolejnych piętnastu lat stworzył nową salę do fermentacji win, opracował nowe technologie i sprzęt, zbudował piwnice magazynowe, odrestaurował strefy załadunku i magazyny wina. W tym okresie Jean Michel Cazes był nieoficjalnym ambasadorem nie tylko Lewego Brzegu, ale całego Bordeaux!

Jean Michel Cazes obracał się między ludźmi, dużo podróżował i promował swoje wina na świecie jak żaden inny właściciel. Dzięki jego niestrudzonym wysiłkom Lynch-Bages jest dziś jedną z najbardziej popularnych i cenionych marek wina z Bordeaux. Warto zauważyć, że Jean Michel Cazes był jednym z pierwszych właścicieli bordoskich châteaux, którzy zaczęli promować swoje wina w Chinach w 1986 roku!

W 1985 roku Lynch-Bages z rocznika 1975 jako pierwsze wino poleciało w kosmos; francuski astronauta zabrał je ze sobą na pokład statku kosmicznego odbywając wspólny amerykańsko-francuski lot.

Winnica

Spora, 100 hektarowa winnica w Lynch-Bages jest obsadzona w 75 procentach cabernet sauvignon, 17 – merlotem, 6 – cabernet franc i 2 – petit verdot. Podłoże stanowią gleby żwirowe, kredowe i piaszczyste. Całość można podzielić na dwie części; jedna to obsadzony winoroślą obszar położony w bezpośrednim sąsiedztwie zamku, na płaskowyżu Bages. Drugi fragment rozciąga się dalej na północ, a także w pobliżu miejscowości Pauillac, niedaleko Żyrondy.

Średni wiek winorośli w Lynch-Bages wynosi około 30 lat, ale są też starsze krzewy, niektóre z nich liczą sobie nawet po 90 lat. Gęstość nasadzenia to 9000 krzewów na hektar.

6 hektarów winorośli w zachodniej części posiadłości obsadzonych jest białymi odmianami winorośli – w 53 procentach odmianą sauvignon blanc, 32 – sémillon i 15 – muscadelle. Krzewy te mają średnio około 20 lat. Lynch-Bages Blanc zadebiutowało w 1990 roku.

Wina

Wino Château Lynch-Bages uosabia moc, koncentrację i nieodparty urok. Plasuje się mniej więcej pośrodku, pomiędzy stylem tradycyjnym a nowoczesnym. Przed zabutelkowanie dojrzewa średnio 15 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Zachwyca dojrzałymi aromatami cassis, tytoniu, mokrej ziemi i trufli oraz mocną budową taniczną. Bardzo dobrze się starzeje; w najlepszych rocznikach może dojrzewać przez 30, 40 lub 50 lat. Zdecydowanie jest to wino dla cierpliwych, ponieważ często potrzebuje 15–20 lat, by pokazać się z jak najlepszej strony.

      pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel