Wina z regionu Mendoza
Najważniejszym regionem winiarskim Argentyny jest Mendoza. Jego nazwa pochodzi od miasta, które jest stolicą prowincji. Mendoza położona jest w zachodniej Argentynie u stóp Andów na wysokości 746 m n.p.m.
Klimatycznie to kilka mocno zróżnicowanych stref. Najdłuższą tradycje mają winnice położone w pobliżu miasta w Departamento Lujan de Cuyo. Tereny sprawiają wrażenie obszarów niesprzyjających uprawie winorośli. To kamienisto-żwirowa pustynia, która żyje tylko dzięki obfitości wody spływającej licznymi kanałami z andyjskich lodowców. A jednak jest odpowiedzialna za produkcję aż 75% argentyńskiego wina, tutaj też odbywa się największe święto zbiorów w tym kraju – Vendimia.
Choć opady są tu tak niewielkie, że właściwie pozbawione znaczenia, odpowiednie nawodnienie zapewnia doprowadzający wodę z lodowców system kanałów irygacyjnych, który stworzyli jeszcze hiszpańscy konkwistadorzy.
Crème de la crème Mendozy to Uco Valley, w której winnice położone są na wysokościach od 900 do 1700 m n.p.m. Leżące niedaleko Andy chronią ten region nie tylko przed deszczem, ale również zimnymi wiatrami od Pacyfiku. Chłodne noce pozwalają uzyskać wina zniuansowane, o wysokiej kwasowości.