Chłodziarki do wina
Największymi wrogami wina są światło słoneczne, niedostateczna wilgotność korka, nieodpowiednia temperatura i agresywne zapachy otoczenia. Tradycyjne piwniczki zapewniają winu ciemność, lecz trudno w nich kontrolować zapach i mikroklimat. Nie każdy miłośnik wina ma też przestrzeń i czas na zbudowanie odpowiedniego pomieszczenia. Zbawieniem są chłodziarki do wina: eleganckie i profesjonalne urządzenia pozwalające przechowywać wino w optymalnych warunkach.
Zalety chłodziarek do wina to przede wszystkim możliwość kontrolowania temperatury oraz wilgotności powietrza.
Zacznijmy od temperatury. Jeżeli nie degustujemy wina do razu, musimy znaleźć miejsce, w którym będzie ono przechowywane. Lodówka? Z reguły w lodówce mamy temperaturę około 4–5 stopni Celsjusza. W krótkim okresie czasu – dzień, dwa dni, nie będzie to miało znaczenia. Jednak dłuższe przechowywanie w takiej temperaturze, może spowodować wytrącanie się kryształków winianu. Taka temperatura opóźnia również naturalny proces dojrzewania wina.
Temperatura pokojowa około 20 stopni niesie dla wina znacznie gorsze zagrożenia. Wino dojrzeje, a następnie zestarzeje się znacznie szybciej niż producent przewiduje. Nie mówiąc już o temperaturach przekraczających 25 stopni – w takich warunkach nastąpi przyśpieszona absorpcja tlenu, korki mogą zbytni się przesuszyć, co sprawi, że wino będzie miało jeszcze więcej kontaktu z powietrzem i ostatecznie się utlenieni, a to zabójcze zarówno dla białego, jak i czerwonego wina. Dodatkowym negatywnym skutkiem są procesy chemiczne prowadzące do powstania nut dżemowych, konfiturowych, nie zawsze w czerwonym winie pożądanych.
Generalnie wino, aby mogło być dłużej przechowywane, potrzebuje stałych temperatur w przedziale 12–15 stopni – a takie są nam w stanie zapewnić chłodziarki do wina. Do zalet winiarek możemy zaliczyć również stały poziom wilgotności powietrza – nadmiar wilgoci z powietrza wewnątrz komory jest usuwany. Dodatkowo filtry węglowe używane często w winiarkach do wina powodują oczyszczanie powietrza z różnych zapachów i szkodliwych dla wina lotnych substancji, których w zwykłej domowej lodówce jest bardzo wiele.
Chłodziarki do wina możemy podzielić na kilka kategorii. Oczywiście podstawowym kryterium jest jej wielkość, którą podaje się w liczbie butelek mogących się w niej pomieścić. Warto pamiętać, że podane wielkości są wartościami maksymalnymi dla butelek typu Bordeaux, a więc najczęściej stosowanych. Jeżeli będziemy przechowywać butelki typu szampańskiego lub nawet typu burgundzkiego, zmieścimy ich znaczniej mniej (w przypadku szampańskich butelek będzie ich mniej nawet o 2/5). W takiej sytuacji warto rozważyć zakup witryny chłodniczej do wina. Ważnym elementem w winiarkach jest zastosowany typ chłodzenia. Wyróżniamy chłodziarki jednostrefowe, dwustrefowe i wielostrefowe. W jednostrefowych chłodziarkach temperatura jest taka sama w całej komorze – przeważnie możemy ją ustawić w zakresie 5–18 stopni. Polecamy używać ich do jednego typu win – tylko do białych lub czerwonych. Jeśli ustawiamy temperaturę ok. 14 stopni dla win czerwonych lub 8–9 stopni dla win białych, butelka wyjęta prosto z chłodziarki w zasadzie nadaje się do picia od razu, choć w przypadku win czerwonych warto odczekać po otwarciu dosłownie kilka minut – temperatura wina podniesie się o te zalecane 2–3 stopnie. Co zrobić jednak, gdy chcemy trzymać wina białe i czerwone w chłodziarce jednostrefowej? Ustawmy temperaturę na poziomie 12–13 stopni, wówczas przynajmniej otwarcie wina czerwonego (po odczekaniu 5–10 minut) nie będzie problemem. Natomiast wina białe będziemy zmuszeni „wrzucić” do zwykłej lodówki na godzinę, może trochę dłużej. Czym różni się chłodziarka dwustrefowa od wielostrefowej? Najkrócej mówiąc, skokami temperatury na danej wysokości wewnątrz chłodziarki. Dwustrefowa to dwie strefy temperatury (fizycznie rozdzielone jakimś izolatorem cieplnym), które wskaźnikiem ręcznym bądź cyfrowym sami ustawiamy, w dolnej strefie najczęściej wyższą temperaturę np. 14–16 stopni, w górnej strefie chłodziarki niższą. Tutaj ważna uwaga: czytajmy zalecenia producenta – przy chłodziarkach dwustrefowych zawsze powinna znaleźć się informacja, które strefa ma być chłodniejsza. A co z chłodziarką wielostrefową? Tutaj różne poziomy temperatur ustawiają się automatycznie. Oznaczamy dolne i górne widełki temperatur, np. najniższą temperaturę na 7 stopni, a najwyższa na 18. W tańszych chłodziarkach do wina temperatura będzie się zmieniać stopniowo o stałą wartość, zgodnie z ustawieniami fabrycznymi modelu, w droższych, np.: witrynach chłodniczych, będziemy mieć możliwość ustawienia skoku temperatury samodzielnie – w stopniach na wysokość, czyli np. skok o 1 stopień co 20 cm, czyli mniej więcej tyle ile wynosi wysokość półki. Chłodziarki wielostrefowe dają nam możliwość przechowywania różnych rodzajów win (białych, musujących, czerwonych, wzmacnianych) na różnych poziomach temperatur i w zasadzie mogą to być butelki gotowe do otwarcia i wypicia od razu. Więcej na temat przechowywania wina w chłodziarkach w artykule Michała Bardela Czytaj więcej
Rodzaje chłodziarek do wina
Strefy chłodzenia w chłodziarkach do wina
Winiarki dwustrefowe i wielostrefowe