Wybrany punkt odbioru: brak wybranego punktu

Wina z Tejo – jakość i równowaga

2021-04-12

 

 

Położony w centralnej części Portugalii i pobliżu jej stolicy winiarski region Tejo, chociaż nie należy do najczęściej przemierzanych obszarów kraju, zachwyca bogatym, zgromadzonym na przestrzeni wieków dziedzictwem kulturowym i doskonałymi, chociaż niekoniecznie bardzo szeroko znanymi w świecie winami. Ze wszech miar warto bliżej rozejrzeć się po tej okolicy podczas pobytu na zachodnich rubieżach Półwyspu Iberyjskiego, jako że nudzić się tutaj nie sposób. Oglądanie rzymskich ruin, gotyckich zamków czy wzniesionych w manuelińskim stylu wspaniałych klasztorów z sukcesem można sobie uatrakcyjnić odwiedzając lokalne posiadłości winiarskie. Od stuleci bowiem obszar ten znany jest jako ziemia winnic, gajów oliwnych, lasów dębu korkowego, a także bydła rasy mertolengo i oczywiście słynnych koni luzytańskich.

 

W obecnych, z wiadomych względów niesprzyjających przemieszczaniu się czasach, w domowym zaciszu, najlepiej się do takiej podróży przygotować wykorzystując w tym celu dostępny w ofercie Domu Wina zestaw złożony właśnie z powstałych na terenie Tejo win. A warto wiedzieć, że jest on uważany za jeden z najstarszych obszarów winiarskich w całym kraju. Jeszcze nie tak dawno temu, bo do roku 2009, obszar ten nosił nazwę Ribatejo. Obecnie zaś nazywa się dokładnie tak, jak jedna z najważniejszych rzek całego Półwyspu Iberyjskiego – Tejo (Tag) od wieków mająca zasadniczy wpływ na krajobraz, klimat i ekonomię regionu. Rzece również region Tejo zawdzięcza zróżnicowane siedliska; okoliczne równiny i tereny przybrzeżne stanowią idealne miejsce do uprawy narodowych portugalskich odmian.

Co cechuje wina z Tejo?

Powstające w Tejo wina cechuje jakość i równowaga; mogą być bardzo różnorodne – o tym bez trudu można się przekonać sięgając po przygotowany w Domu Wina zestaw. Wina rodem z Quinta do Casal da Coelheira stanowią bowiem niezbity dowód na to, że pełni pasji lokalni producenci w swych działaniach starają się jednocześnie eksperymentować, inwestować w sprzęt najnowszej generacji, kontrolować wydajność i uprawiać najbardziej tradycyjne dla regionu odmiany winogron, z niewielką tylko domieszką szczepów międzynarodowych. W efekcie takiego podejścia wielowiekowe dziedzictwo przeszłości nader udanie łączy się z postępowym, otwartym podejściem do produkcji wina.

Proponowane przez nas wina powstały w niewielkiej, rodzinnej, prowadzonej przez ojca z synem winiarni. Przedstawiciel młodszego pokolenia rodu Falcão Rodrigues – Nuno – z wykształcenia jest enologiem i to spod jego ręki wychodzą wszystkie powstające w Casal da Coelheira wina. A robi je z owoców rodzinnych, położonych w pobliżu Tagu i zajmujących powierzchnię 50 hektarów winogradów. Z równym powodzeniem uprawia w nich odmiany białe, takie jak aromatyczne fernão pires, rześkie arinto czy verdelho doskonale udające się w ciepłym klimacie i na złożonym podłożu Tejo. Cechą wspólną wymienionych odmian jest zachowanie wysokiej naturalnej kwasowości, co skutkuje zrównoważonymi, rześkimi winami o wyraźnie owocowym charakterze.

Wśród czerwonych odmian oczywiście nie może zabraknąć królowej czyli tourigi nacional, której towarzyszą castelão, aragonês, touriga franca czy alicante bouschet. Zdecydowaną mniejszość w winnicach stanowią szczepy międzynarodowe takie jak cabernet sauvignon, syrah i chardonnay, ale i one owocują nad Tagiem znakomicie wzbogacając o subtelny, międzynarodowy niuans tworzone przez Nuno wina. Dowodem tego, jak znakomicie chardonnay potrafi „dogadać” się z arinto jest częściowo fermentowane w dębie, świetnie zbudowane i krągłe wino Casal da Coelheira Reserva Branco idealnie sprawdzające się w roli towarzysza dań zarówno ziemi jak i morza czyli białych mięs i grillowanych ryb. Jego odpowiednikiem w kolorze czerwonym jest Casal da Coelheira Reserva Tinto, w którym dwóm tourigom – nacional i franca – ze znakomitym skutkiem towarzyszy przybysz znad Żyrondy czyli cabernet sauvignon. Pięknie złożone, dojrzewane 12 miesięcy we francuskim i amerykańskim dębie wino zachwyca głębią, intensywnością aromatów i smaku, długością, a także fantastycznie zintegrowanymi z całością, acz wyraźnie zaznaczonymi, taninami.

Tradycja winobrania

Tejo jest także regionem, gdzie od wieków kultywuje się tradycje związane z winobraniem; można zobaczyć tu ugniatanie winogron stopami, kobiety zbierające ręcznie dojrzałe winogrona i śpiewające tradycyjne lokalne pieśni czy trafić na prawdziwą ucztę wieńczącą winobranie, podczas której pracownicy i właściciele winnic biesiadują razem przy wspólnym stole świętując zakończenie kolejnego sezonu. Jak już świat wróci do jakiej takiej normalności, warto o tym pamiętać planując eskapadę do Portugalii, bo wrażenia chociażby z obserwacji z bliska lokalnych tradycji sprawią, że jeszcze cieplej będziemy wspominać ten niepozorny, a jednocześnie tak barwny i obfitujący w znakomite wina, trochę niedoceniany kawałek Portugalii.



 

poznaj wina z Tejo

 

Kalendarium sprawdź kalendarz wydarzeń
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel