Pétalos del Bierzo – rekomendacja Wojciecha Giebuty | |
2019-01-25 | |
Po niemal pięciuset latach potencjał tutejszego siedliska postanowił wykorzystać jeden z najsłynniejszych enologów w Hiszpanii – Álvaro Palacios.
Wraz ze swoim bratankiem Ricardo Pérez Palaciosem wykupili część zaniedbanych i na wpół zdziczałych winnic i postanowili odtworzyć tutejsze tradycje winiarskie. Postawili przede wszystkim na występujący tu niemal od zawsze szczep tinto mencía. Początkowo niewiele o nim wiedzieli. Gdy miałem okazję odwiedzić ich winnice kilkanaście lat temu, kiedy próbowaliśmy młode jeszcze wina, to Ricardo nie był w stanie powiedzieć, jak będą one smakowały za pięć czy dziesięć lat. To były początki. Odkrywanie nowego regionu, nowej odmiany, nowych win.
Dziś wiemy już, że Bierzo to miejsce, gdzie powstają wina doskonałe i wyjątkowe, choć zupełnie inne od tego co znamy z Ribery, Toro czy Rioja. To, co dominuje, co charakteryzuje tutejsze wina, to tak poszukiwana dziś owocowość. Niezwykła koncentracja smaku i zapachu gęstego soku z ciemnych owoców – jagód, jeżyn i czarnego bzu. Pétalos del Bierzo to wino dla ludzi, dla których nie jest najważniejsza waniliowa beczka i charakterystyczny czekoladowo-wiśniowy smak tempranillo. Bierzo jest dla tych, którzy ciągle chcą odkrywać nowe oblicza enologii.
|
Polecane