Pétalos del Bierzo – rekomendacja Wojciecha Giebuty

2019-01-25

IRC

Po niemal pięciuset latach potencjał tutejszego siedliska postanowił wykorzystać jeden z najsłynniejszych enologów w Hiszpanii – Álvaro Palacios.
Wraz ze swoim bratankiem Ricardo Pérez Palaciosem wykupili część zaniedbanych i na wpół zdziczałych winnic i postanowili odtworzyć tutejsze tradycje winiarskie. Postawili przede wszystkim na występujący tu niemal od zawsze szczep tinto mencía. Początkowo niewiele o nim wiedzieli. Gdy miałem okazję odwiedzić ich winnice kilkanaście lat temu, kiedy próbowaliśmy młode jeszcze wina, to Ricardo nie był w stanie powiedzieć, jak będą one smakowały za pięć czy dziesięć lat. To były początki. Odkrywanie nowego regionu, nowej odmiany, nowych win.
Dziś wiemy już, że Bierzo to miejsce, gdzie powstają wina doskonałe i wyjątkowe, choć zupełnie inne od tego co znamy z Ribery, Toro czy Rioja. To, co dominuje, co charakteryzuje tutejsze wina, to tak poszukiwana dziś owocowość. Niezwykła koncentracja smaku i zapachu gęstego soku z ciemnych owoców – jagód, jeżyn i czarnego bzu. Pétalos del Bierzo to wino dla ludzi, dla których nie jest najważniejsza waniliowa beczka i charakterystyczny czekoladowo-wiśniowy smak tempranillo. Bierzo jest dla tych, którzy ciągle chcą odkrywać nowe oblicza enologii.

Wojciech Giebuta
pilot wycieczek enoturystycznych,
sommelier, redaktor magazynu „Czas Wina”

Polecane
Kalendarium sprawdź kalendarz wydarzeń
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel