Zamknij

Tytuł oferty z możliwością zmiany koloru czcionki

Klubowy zestaw kieliszki + dekanter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

108,50 Cena detaliczna
108,50 Cena promocyjna
Dodaj do koszyka
*Oferta ważna do 26.09.2019
Wybrany punkt odbioru: brak wybranego punktu

Jakie wina podać do świątecznych potraw?

2022-12-16

Dobór win do świątecznych potraw to nie lada wyzwanie. Niełatwo jest dobrać jedno lub dwa wina, które poradzą sobie w towarzystwie wszystkich tradycyjnie stawianych na świątecznym stole potraw. Przygotowaliśmy więc dla Państwa dzięki uprzejmej pomocy zaprzyjaźnionych reprezentantów restauracji z całej Polski oraz naszych ekspertów winiarskich, redaktorów magazynu „Czas Wina”, zestawienie win, które z powodzeniem odnajdą się wśród naszych tradycyjnych potraw wigilijnych, jak i tych spożywanych w pierwszy dzień Świąt. Mamy nadzieję, że wybrane do zestawów wina szczególnie umilą Państwu ten wyjątkowy świąteczny czas.



Zestaw na świąteczny stół

Ile osób, tyle ulubionych świątecznych potraw. Jednak w mojej restauracji danie, które pasuje według mnie do naszego, świątecznego Klimatu to nasz polski karp na risotto grzybowym. Danie lekkie i zaskakujące. Delikatna ryba, a do tego intensywnie pachnące grzybami risotto, które swoją kremowością i smakiem sprawiają, że całość uzupełnia się bardzo dobrze. Niezastąpionym dodatkiem do tego dania będzie wino. Według mnie... oczywiście wino białe. Wino, które w swoich smakach podkreśli delikatną rybę i wyostrzy smak grzybów. Delikatne, ale jednocześnie wyraziste. Mające dobry i długi finish oraz przyjemny aromat. Mając te dwie rzeczy, możemy mówić o idealnym połączeniu oraz kompletnym posiłku.
Enrique Foster Ique Torrontés

Wojciech Klimas

Szef kuchni i właściciel restauracji „Klimat” w Poznaniu
Pamiętając przede wszystkim o tym, iż kolacja wigilijna jest złożona z 12 potraw, wybieram wino o cytrusowej kwasowości, które doskonale sprawdzi się do kiszonej kapusty. Wino mineralne, które jest w stanie zmierzyć się z solonym śledziem. Wino, które swoim ciałem nie przyćmi, króla polskiego stołu Wigilijnego - karpia. Tutaj doskonałym wyborem jest Cléebourg Riesling Grande Réserve, który doskonale łączy te wszystkie cechy.

Jerzy Brodacz

Sommelier w restauracji "Sielanka"

Do polskiej kolacji wigilijnej Vieux Clocher Côtes du Rhône Rouge nam się raczej nie przyda. Za to może się świetnie sprawdzić na drugi dzień, kiedy na stole pojawi się pieczona kaczka, gęś lub inne danie mięsne. Jeśli na świątecznym stole pojawią się z rana wędliny, do których będziemy co pewien czas powracać, warto postawić przy nich butelkę burgunda. O tak, na wszelki wypadek.

Michał Bardel

Redaktor naczelny magazynu „Czas Wina”

Karp to ryba najczęściej spożywana podczas uroczystej wigilijnej kolacji, przez wielu uświetnianej także odpowiednio dobranymi do poszczególnych potraw, winami. Trzeba jednak jasno powiedzieć, że dobór win do wigilijnych specjałów, zważywszy na ich specyficzne składowe, nie jest kwestią ani najprostszą, ani tym bardziej oczywistą. Już sam karp w swej wigilijnej odsłonie czyli smażony w panierce może przysporzyć problemów. W jego przypadku bowiem niekoniecznie sprawdza się najczęściej stosowana przez wielu reguła podawania do ryb białego wina. A już na pewno w przypadku smażonego, dość tłustego karpia nie należy sięgać po lekkie białe wina; jeśli nie chcemy z bieli zrezygnować, powinniśmy wybrać wersje przyciężkie, dojrzewane w dębie, w typie Long Valley Ranch Chardonnay.

Dorota Romanowska

Przewodniczka enoturystyczna

Obiad świąteczny – zdecydowana dominacja dań mięsnych… A więc postawmy raczej na wina czerwone, które naturalnie lepiej pasują do wędlin i pieczeni. Zawsze się sprawdzi tak bardzo lubiane w Polsce primitivo (Celebration Primitivo) czy jego amerykańska odmiana zinfandel, bo są to wina wyjątkowo mało taniczne, o niskiej kwasowości i stosunkowo wysokim poziomie cukru. Wina beczkowe nabierają okrągłości, są mniej chropowate, ale gdy przesadzimy z beczką wino może stać się zbyt trudne. Myślę, że maksymalnie 3, może 6 miesięcy w beczce to maksimum.

Iwona Niemczewska

Szef kuchni i właściciel restauracji „Z drugiej strony lustra”

Nasza Firma Consonni jest znana z ciasta drożdżowego maślanego i Panetonów (Panettone – tradycyjnie spożywany we Włoszech w okresie świąt Bożego Narodzenia rodzaj babki pochodzącej z Mediolanu. Wypiekane w ksztat wyokiej kopuły ciasto zawiera kandyzowaną skórkę pomarańczy i cytryny oraz rodzynki) i do tego ciasta według mnie pasują wina słodkie białe lub czerwone. Ale nie taniczne!
Także do innych świątecznych wypieków będzie pasować Grand Tokaj Late Harvest.

Zdzisław Bartelak

Właściciel sieci cukierni Consonni



Zestaw koneserski na świąteczny stół

Mając okazję do odwiedzenia tuż przed świętami regionu Szampanii, w tym domu szampańskiego Deveaux po raz kolejny przekonałem się, że dobry, długo dojrzewający nad drożdżowym osadem szampan można połączyć niemal ze wszystkim. Także – a może przede wszystkim – z naszymi wigilijnymi potrawami. Wysoka kwasowość i intensywny smak doskonale poradzą sobie z kiszoną kapustą czy grzybami, a także tłustą i intensywną w smaku rybą jaką jest karp. Bąbelki zawarte w winie dobrze podbiją miękką strukturę pierogów, teryn czy kapusty z grochem.
Leonce d’Albe Spécial Réserve Brut

Wojciech Giebuta

Autor książki „Kuchnia i wino – o sztuce łączenia win z potrawami”
Świąteczny talerz wędlin i pasztetów polubi się z winem czerwonym o owocowym charakterze i dobrej kwasowości. Południowy Rodan czy wina z Beaujolais ((Laurent Perrachon Juliénas Roche Bleue)) mogę ładnie uzupełnić mniej wyraziste w smaku wędliny i pasztety. Te tłustsze, mocno aromatyczne, z czosnkiem czy wędzone będą wymagały wina równie aromatycznego i dobrze zbudowanego, a anwet muśniętego beczką.

Justyna Korn-Suchocka

Szefowa redakcji magazynu „Czas Wina”

Na świąteczny stół polecam Yarden Chardonnay. To wytrawne wino z Izraela. Pachnące cytrusami, kwiatami, wzbogacone o nuty waniliowe będzie bardzo dobrze komponować się z jesiotrem duszonym w kremowym sosie. Jesiotr jest bardzo delikatną rybą, a dodatek do sosu tartej skórki cytrynowej dopełni smak wina o mineralnej strukturze i długim posmaku. Podawać z zapiekanką ziemniaczaną i marchewką glazurowaną w maśle.

Janusz Fic

Szef kuchni restauracji „Dworu Sieraków”

Obiektem naszej rekomendacji stał się bigos, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Święta kojarzą nam się z całą gamą aromatów i smaków, zatem i wino musi być skoncentrowane i wyraziste. Najlepiej z mocno wyeksponowanymi nutami suszonych śliwek, czerwonych owoców i przypraw korzennych. Gdy chłód na zewnątrz daje nam się we znaki pokusić możemy się też o większa zawartość alkoholu w spożywanym trunku, a subtelna tanina uprzyjemni wieczór spędzony przy kominku. Lyngrove Reserve Cabernet Sauvignon

Rafał Szcześniak

Kelner odpowiedzialny za wybór wina w restauracji Terra Mare

Ryby, kapusta, pierogi… A więc raczej nieco mocniejsze, lepiej zbudowane, bez nadmiernej kwasowości białe wino w rodzaju chardonnay (Juan Carrau Chardonnay de Reserva), pinot blanc. Można pomyśleć też o nieco wyższym poziomie cukru, czyli o rieslingu lub gewurztraminerze, choć z tym ostatnim trzeba trochę ostrożnie, bo zbyt dużo cukru do dań wigilijnych nie będzie pasować, chyba że zostawimy go na deser do makowca lub kutii. Oczywiście możemy też pomyśleć o winie czerwonym. Pinot noir zawsze będzie dobrym tłem, bo nie zdominuje żadnego z dań swoją tanicznością i kwasowością.

Iwona Niemczewska

Szef kuchni i właściciel restauracji „Z drugiej strony lustra”

Kalendarium sprawdź kalendarz wydarzeń
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel