Jakie potrawy pasują do wina z odmiany viognier? | |||||||||
2021-04-30 | |||||||||
Znajdziesz również sugestie co podać do wina:
Wprost trudno uwierzyć, że ten cieszący się obecnie uznaniem viognier ma za sobą historię, która nieomal zakończyła się jego unicestwieniem. W latach 60. ubiegłego wieku był o krok od wyginięcia; w owym czasie na całym świecie areał jego upraw wynosił zaledwie 14 hektarów i ograniczał się do apelacji Condrieu i Château-Grillet w północnej części Doliny Rodanu. Ale takie były fakty.
Historia odmiany viognierViognier to biała odmiana winogron dająca dobrze zbudowane, mocno aromatyczne wina o wyraźnych nutach zapachowych przywodzących na myśl owoce pestkowe. W bukiecie viogniera często występują też aromaty ziołowe kojarzone z rumiankiem i tymiankiem. Czasami pojawiają się nuty lawendowe, a bywa, że i sosnowe. W miarę starzenia się wina wszechobecne nuty ziołowe zostają zastąpione miodowymi. Powodem swoistego porzucenia przez większość winogrodników było nieprzewidywalne zachowanie odmiany w winnicy; viognier sprawiał sporo problemów w gorszych rocznikach i na pewno nie można było liczyć w jego przypadku na przewidywalne plony. Jakimś jednak cudem, w latach 70., nadszedł dlań ratunek z dość nieoczekiwanej strony, a właściwie dwóch; nowe życie tchnęła w viogniera legendarna winiarnia australijska Yalumba, w której zaczęły powstawać świetne wina z tej odmiany uprawianej w Eden Valley. Drugą grupę obrońców viogniera stanowili winogrodnicy z Kalifornii, którzy także ochoczo i z sukcesami podjęli się jego uprawy. W efekcie tych starań w XXI wieku viognier przeżywa prawdziwy renesans. Obecnie obsadzone nim winogrady znajdziemy we Francji, Włoszech, Hiszpanii, Szwajcarii, Stanach Zjednoczonych, Chile, Argentynie, Urugwaju, Afryce Południowej, Izraelu i Nowej Zelandii. Jakie wina powstają z odmiany viognier?Grona viogniera mają grubą skórkę oraz zazwyczaj niską kwasowość i potrzebują dużo słońca, by w pełni dojrzeć. Zdecydowana większość viognierów powstaje w tankach ze stali nierdzewnej, a tylko niewielka część bogatych, najlepiej zbudowanych win nadaje się do fermentacji w dębowych, czasami nowych, beczkach. Oprócz tradycyjnych win wytrawnych, z viogniera robi się też sporo win z późnego zbioru. Najwięcej powstaje ich w gorących rocznikach, kiedy spada wydajność i wyraźnie wzrasta poziom cukru w gronach. W słynnej północnorodańskiej apelacji Côte-Rôtie viogniera łączy się z syrahem i ten czasami aż 20 procentowy dodatek białej odmiany (na który zezwalają przepisy apelacyjne) czyni z win côte-rôtie prawdziwe ikony równowagi, klasy i elegancji. Gdyby ktoś kazał mi jak najkrócej scharakteryzować szczep viognier, to – bardzo mocno upraszczając – powiedziałbym, że to takie chardonnay, tylko bardziej aromatyczne. Nie chcąc jednak narażać się winiarzom z Doliny Rodanu, gdzie odmiana ta się narodziła i nadal święci największe triumfy, zwracam na nią uwagę także w kontekście łączenia z potrawami. Co charakteryzuje wina z odmiany viognier?Większość win z viogniera cechuje stonowana kwasowość, ale i wyraźny zdecydowany smak, w którym dominują owocowe nuty. Wina zazwyczaj są oleiste i pełne, zatem doskonale nadają się do łączenia z potrawami. Tym, co je wyróżnia, jest bogaty kwiatowo-owocowy aromat. W winach viognier znajdziemy aromaty brzoskwini, mandarynki, czasami jaśminu i wiciokrzewu i to one będą naszym przewodnikiem przy dobieraniu potraw. Jakie dania najlepiej łączyć z winami z odmiany viognier?W daniach proponowanych do viogniera powinniśmy szukać aromatów, które znajdziemy w bukiecie tego wina. Są to między innymi skórka pomarańczowa i cytrynowa, trawa cytrynowa, kafir, imbir, biały i różowy pieprz, także owoce marakui, morele i mango. Mocno upraszczając – do win ze szczepu viognier możemy dodać te wszystkie potrawy, które podalibyśmy do analogicznych przykładów z odmiany chardonnay. Bardziej harmonijnie wypadną tu połączenia z daniami bardziej aromatycznymi. Szczególną uwagę zwrócimy na przysmaki, do przygotowania których użyliśmy więcej ziół (tymianku, estragonu, koperku, szałwii czy mieszanki prowansalskiej) oraz aromatycznych przypraw z szafranem i łagodnym curry na czele. Vege kompozycje z viognieremWegetarian ucieszy wiadomość, że z tym z winem dobrze komponują się pory, cykoria, koper włoski oraz słodkie warzywa korzeniowe zwłaszcza marchew, pasternak, bataty i dynia piżmowa. Trzy najczęściej spotykane typy win z odmiany viognier.
Mineralny, młody viognierMineralny viognier rodzący się na kamienistych siedliskach można łączyć z tymi daniami, które chętnie podajemy z młodym chablis. Starajmy się jedynie, by tym razem potrawy były bardziej aromatyczne. Nie oszczędzajmy zatem ziół i przypraw (np. suszonego estragonu, trawy cytrynowej czy szafranu). Polecamy: Garzón Viognier de Corte
Viognier z Doliny RodanuFurmint to zdecydowanie król tokajskich odmian. Doskonale zachowuje się zarażony szlachetna pleśnią i dlatego jest najchętniej wykorzystywany do tworzenia słodkich win aszú. Jednak swoją prawdziwą wielkość pokazuje dopiero w jednoszczepowych winach wytrawnych. Wyraźna kwasowość i mineralna krystaliczność połączona z przyjemnymi cytrusowo- owocowymi nutami daje enologom szeroki wachlarz możliwości.Klasyczny viognier prosto ze swojego matecznika czyli z Doliny Rodanu. Proponuję tu dania wymagające wina o niższej kwasowości, lekko pikantnego, o słodkim – ale niezbyt dominującym aromacie. Polecamy: Grand Veneur Blanc de Viognier
Viognier z beczkąEnolodzy rzadziej decydują się na zamknięcie całej partii viogniera w beczkach. Najczęściej część wina fermentuje, a następnie leżakuje w dębowych beczkach. Reszta pozostaje w niedopuszczających tlenu tankach ze stali nierdzewnej. Dzięki temu wino nabiera ciała i intensywności nie tracąc jednocześnie charakterystycznych dla odmiany kwiatowych aromatów.Podobnie jak w przypadku lekko beczkowego chardonnay, możemy tu sięgnąć po potrawy z białych mięs przede wszystkim ryb i drobiu, pieczonych lub grillowanych z dodatkiem masła oraz śmietanowych sosów. Aby odróżnić je nieco od dań, które przygotowywalibyśmy do chardonnay, można wybrać przepisy uwzględniające bardziej aromatyczne przyprawy – szafran, delikatne curry, dużą ilość świeżych ziół, a także zielonych warzyw. Polecamy: Yarden Viognier Diemersfontein Carpe Diem Viognier Reserve
|
Polecane