Zamknij

Tytuł oferty z możliwością zmiany koloru czcionki

Klubowy zestaw kieliszki + dekanter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

108,50 Cena detaliczna
108,50 Cena promocyjna
Dodaj do koszyka
*Oferta ważna do 26.09.2019

Wina wzmacniane

Wina wzmacniane to typ białych lub czerwonych win wyrabianych na zasadzie wzmacniania wina podstawowego na różnych etapach produkcji rektyfikatem lub destylatem winnym. Charakteryzują się bardzo intensywnym, bogatym zapachem o odcieniu m.in.: rodzynek, gorzkich migdałów, palonej kawy, herbaty i śliwek. Zależnie od użytej odmian winogron, obszaru produkcji i sposobu winifikacji wina naturalnie słodkie mogą być słodkie, półsłodkie, a nawet wytrawne (sherry). Są ekstraktywne i konsumowane jako wina deserowe, albo jako aperitify.

Tradycja wytwarzania win wzmacnianych

Tradycja ich wytwarzania sięga roku 1285, a jej zapoczątkowanie przypisuje się medykowi i winiarzowi z regionu Roussillon, Katalończykowi Arnau de Vilanovie, który jako pierwszy zaczął dodawać do wina destylatu. Wina pochodzące z ciepłych, południowych rejonów Europy (jak Roussillon właśnie) były niegdyś bardzo nietrwałe. Dolewanie do nich spirytusu powodowało, że nadawały się do przechowywania i transportu (a więc i handlu). Zauważono, że takie alkoholizowane wina mają wyjątkowy potencjał dojrzewania i z czasem mogą rozwinąć niezwykle złożony bukiet.

Do dziś najbardziej klasyczne wina wzmacniane pochodzą z południa Europy. Ta tradycyjna „likierowa strefa” zaczyna się w Portugalii, gdzie wśród bezkresu Atlantyku, na samotnej skalistej wyspie powstaje madera, w dolinie Douro rodzi się porto, a na południe od Lizbony spotykamy wspaniały moscatel de setúbal. Stąd już niedaleko do hiszpańskiej Andaluzji, gdzie w okolicach Kadyksu produkuje się sherry, nieco bliżej Kordoby podobne wina montilla-moriles, a przesławną niegdyś malagę wokół miasta o tej samej nazwie. Po drugiej stronie Pirenejów, w Roussillon, wyrabia się wzmacniane banyuls, maury i rivesaltes. Południe Francji słynie też z licznych i niepowtarzalnych likierowych muskatów (muscats). Jedynym włoskim winem wzmacnianym jest marsala. Starą tradycję mają pochodzące z wysp greckich wzmacniane muskaty. Od połowy XIX wieku „zagłębiem” win wzmacnianych jest także Krym.

(źródło: M.Bardel, W. Gogoliński, Wiedza o winie. Tom I. Podstawy, Kraków 2015)

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel