Zamknij

Tytuł oferty z możliwością zmiany koloru czcionki

Klubowy zestaw kieliszki + dekanter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

108,50 Cena detaliczna
108,50 Cena promocyjna
Dodaj do koszyka
*Oferta ważna do 26.09.2019

Wina z regionu Dolina Loary

winiarska mapa Doliny Loary

Rzeka Loara kojarzy nam się z pięknymi późnorenesansowymi rezydencjami francuskich arystokratów. To również duży i ceniony region winiarski. Północne położenie i wpływ Atlantyku u ujścia rzeki kształtuje chłodny i wymagający dla upraw klimat. Zagrożenie przymrozkami, deszczowe lata, choroby winorośli powodowane przez grzyby to chleb powszedni tutejszych winiarzy. Za to korzystne są wapienne gleby, podobne do tych w Szampanii.

Region dzieli się na następujące subregiony, idąc od wschodu: Centre (winnice centralne), Touraine, Anjou-Saumur i Pays Nantais oraz na południu Auvergne i Vendée. Każdy z subregionów jest zbiorowiskiem mikroobszarów, które z sąsiednimi nie mają nic wspólnego – setki lub tysiące siedlisk, do tego dziesiątki odmian, wliczając w to te najrzadsze (ale prawnie akceptowane).

Odmiany i style

W regionie dopuszczona do upraw jest duża liczba odmian, a to w połączeniu z obfitością mikroklimatów i zróżnicowaniem lokalnych tradycji sprawia, że robi się tu wina w wielu stylach.

Sauvingnon Blanc - flagowy szczep Doliny Loary

Flagowym szczepem Doliny jest sauvignon blanc. Dwie najbardziej prestiżowe apelacje z uprawami tego szczepu to Sancerre i Pouilly-Fume w winnicach Central. Gleba jest tu kamienista, kredowa, o dobrej przepuszczalności wody. Wina mają świetną kwasowość, nuty zielonych jabłek i mokrego kamienia. Te z Pouilly-Fume charakteryzują tez lekko dymne nuty. Klasyczne loarskie sauvignon blanc produkuje się w regionie Touraine.

 

 

 

Czytaj więcej

Wina różowe z Doliny Loary

Dolina Loary słynie również z win różowych. Stanowią one jedną czwartą całej tutejszej winiarskiej produkcji. Region oferuje największą we Francji różnorodność tych win, od wytrawnych począwszy, poprzez półwytrawne, a na słodkich skończywszy. Powstają z różnych szczepów (grolleau, cabernet franc, cabernet sauvignon, pineau d’aunis, gamay, côt), czasami są kupażami kilku różnych odmian. Głównym ośrodkiem produkcji rose jest Anjou-Saumur. Najbardziej znanymi i cenionymi winami w tym kolorze są Rosé de Loire – zwykle wytrawne z minimalną zawartością 30% cabernet franc lub cabernet sauvignon oraz Rosé d’Anjou, robione głównie z odmiany grolleau kupażowanej z cabernet franc i innymi odmianami lokalnymi.

Wina Cremant

Kolejną specjalnością regionu są wina musujące zwane crémant. Wina te robione są tradycyjną metodą szampąńską i muszą spędzić minimum 9 miesięcy nad osadem. Do ich wyrobu używa się tych samych odmian, z których robi się wina spokojne. Popularną bazą jest chenin blanc. Ten szczep charakteryzuje wysoka kwasowość oraz niska aromatyczność.

Najdalej na zachód wysuniętą częścią doliny jest Nantes – region biorący swoją nazwę od portowego miasta położonego przy ujściu Loary do Atlantyku. Właśnie tu znajdują się apelacje Muscadet i Muscadet Sévre et Maine. Ich flagową odmianą jest melon blanc zwany też od nazwy apelacji muscadet. Z tej odmiany powstają wina wytrawne ze średnim alkoholem (max. 12%), o wysokiej kwasowości, lekkim ciele i subtelnych nutach zielonych owoców. Tradycyjnie muscadet podaje się do bardzo tu popularnych dań z owoców morza.

Oprac. Witosław Stępień

 

 

 

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel