Zamknij

Tytuł oferty z możliwością zmiany koloru czcionki

Klubowy zestaw kieliszki + dekanter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

108,50 Cena detaliczna
108,50 Cena promocyjna
Dodaj do koszyka
*Oferta ważna do 26.09.2019

Stift Klosterneuburg

sprawdź szczegóły
Dzieje winiarni ściśle powiązane są z historią klasztoru, więc można rzec, że jej początki sięgają roku 1114. W usytuowanym nad Dunajem Klosterneuburg uprawiano winorośl już w czasach, gdy istniał tu fort rzymski w I w n. e. Tysiąc lat później w 1114 margrabia Leopold III z dynastii Babenbergów ufundował tu klasztor i uczynił miasteczko stolicą kraju. Po śmierci Leopold został kanonizowany i właśnie w dniu jego święta tj. 15 listopada wciąga się wielką beczkę wina na szczyt drabiny. Ojcowie Augustianie zamieszkujący od samego początku klasztor należą do najstarszych i największych producentów wina w kraju. W roku 1800 założono tu pierwszą na świecie szkołę dla winogrodników. Uczelnia działa do dziś wychowując kadry austriackich winemakerów oraz prowadząc badania nad vitis vinifera.

Dziś winorośl uprawia się tu na 108 ha, co oznacza, że posiadłość należy do największych w Austrii. Klasztorne winnice zlokalizowane są w najlepszych siedliskach w Klosterneuburgu, Wiedniu, Gumpoldskirchen i Tattendorf. Zróżnicowanie gleb i mikroklimatów w tych czterech rejonach pozwala na idealny dobór odmiany do charakterystyki terroir. W Klosterneuburgu gleby są z piaskowca trzeciorzędowego częściowo pokryte gliną i lessem, co stwarza idealne warunki do uprawy takich odmian jak riesling, grüner veltliner i sauvignon blanc. W winnicach wiedeńskich dominują gleby wapienne i gliniaste, korzystne dla weißburgundera (pinot blanc), chardonnay, gewürztraminera i pinot noir. W Gumpoldskirchen wapienne gleby brunatne są doskonałe dla dwóch lokalnych odmian zierfandlera i rotgipflera.

Słoneczny i ciepły klimat Tattendorf oraz aluwialna gleba żwirowa przeplatana z glebą brunatną służy odmianom czerwonym, szczególnie klosterneuburskiej wizytówce – odmianie St. Laurent. Winnica Stiftsbreite o powierzchni 40 ha w jednym bloku jest największą zwartą uprawą St. Laurenta na świecie. W Tattendorf uprawia się również zweigelta, blaufränkischa, cabernet sauvignon, cabernet franc i merlota. Produkty z winiarni Stift Klosterneuburg dzielą się na dwie linie. Do linii „Classic” należą młode świeże i owocowe wina oddające charakter swojej odmiany. Wina z linii „Lagenweine” (Single-vineyard wines) są robione z najlepszych owoców uprawianych na najlepszych działkach. Wyróżniają się elegancją i długim potencjałem starzenia.

Piwnice winiarni mieszczą się w barokowych wnętrzach na 4 poziomach, schodząc do 36 m pod ziemię. Powstało tu wi ele renomowanych win, szczególnie z odmiany St. Laurent. Klasztor produkuje również wina musujące, alkohole mocne oraz naturalne niefiltrowane soki owocowe. W roku 2009 Stift Klosterneuburg stała się pierwszą europejską winnicą nie emitującą dwutlenku węgla.dwutlenku węgla.
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel