mencía

sprawdź szczegóły
Mencía Mencía pochodzi z północno-zachodniej Hiszpanii. Znaczące uprawy znajdują się również w Portugalii (Dão) gdzie przybyła prawdopodobnie z pielgrzymami podążającymi szlakiem do Santiago de Compostela. Jest tradycyjnym szczepem w regionie Bierzo (Kastylia i León): czerwone wina oznaczane apelacją Bierzo muszą zawierać przynajmniej 75% winogron tej odmiany.

 Mencía spotykana jest także m.in. w apelacjach Monterrei, Rias Baixas, Ribeira Sacra (zwł. wina młode), Ribeiro i Valdeorras w Galicji. Mencía daje aromatyczne wina z nutą truskawek, malin, granatu, wiśni i lukrecji. Wina ze starszych krzewów posiadają aromat jeżyn, czarnej porzeczki oraz charakterystyczne mineralne nuty. Stanowi popularny surowiec na wina joven (wcześnie przeznaczane do konsumpcji) i różowe.

Inne nazwy: jaen (Portugalia), fernao pires tinta, giao, jaen galego, loureiro tinto, mencía pajaral, mencin, negra, negro, tinto mencia.

Gdzie występuje
Hiszpania (Bierzo, Galicja), Portugalia (Dão) 
Najlepiej podawać do
grzyby sery twarde wołowina
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Reklama
    Wycieczka do Rzymu
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel