Wina Gewürztraminer
sprawdź szczegóły

Gewürztraminer, czyli korzenny traminer (niem. gewürz – „korzenie”), jest klonem traminera, ale w wielu krajach obu określeń używa się wymiennie. Najprawdopodobniej był znany jeszcze w czasach rzymskich. Pod tą nazwą odmiana ta pojawiła się na początku XIX wieku w Niemczech jako bardziej aromatyczna wersja traminera, o charakterystycznie różowo zabarwionych jagodach. Ale jej ojczyzną jest najprawdopodobniej Południowy Tyrol. Jest najbardziej aromatyczną i najłatwiej rozpoznawalną odmianą na świecie. Najlepsze wina z tej odmiany pochodzą z Alzacji.
Gewürztraminer lubi gleby kredowo-kamienne i gliniaste, o wysokiej zawartości minerałów. Posiada zdolność duże koncentracji cukru, co w winie może wyrazić się dużą zawartością cukru resztkowego lub wysokim poziomem alkoholu. W najlepszych rocznikach z odmiany produkować można wina z późnego zbioru. Daje najczęściej wina wytrawne lub półwytrawne, intensywnie zabarwione (często aż do złocistego koloru z miedzianymi refleksami), pełne ekstraktu i zawsze bardzo aromatyczne, o specyficznym zapachu. Z powodzeniem nadaje się do wyrobu bardzo słodkich win z późnego zbioru.
Inne nazwy: traminer aromatico, traminec, tramín.
Gdzie występuje
Francja (Alzacja), Niemcy (Palatynat, Badenia), Austria, Włochy, Czechy, Kalifornia. 





