Zamknij

Tytuł oferty z możliwością zmiany koloru czcionki

Klubowy zestaw kieliszki + dekanter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

108,50 Cena detaliczna
108,50 Cena promocyjna
Dodaj do koszyka
*Oferta ważna do 26.09.2019

Reprezentant Polski na XI edycji konkursu Tio Pepe Challenge został wyłoniony

2024-04-22

Spośród 10 uczestników krajowego finału, którzy reprezentowali polskie bary, wybrano reprezentanta Polski na Tio Pepe Challenge - Sherry Cask Edition 2024 w Jerez. Finał odbył się 15 kwietnia w Koktajl Barze Wszyscy Święci w Poznaniu, gdzie uczestnicy rywalizowali o możliwość reprezentowania Polski na światowym finale w Jerez de la Frontera w Hiszpanii.

Tio Pepe Challenge 2022

Tio Pepe Challenge to prestiżowy konkurs sherry, organizowany przez winiarnię González Byass. Uczestniczą w nim reprezentanci 20 państw wyłonieni w krajowych eliminacjach. Polscy kandydaci wypadli doskonale, prezentując innowacyjne propozycje koktajli, co świadczyło o ich głębokim zrozumieniu i szacunku dla win z Jerez. Finaliści musieli sprostać trzem wyzwaniom: degustacji win sherry w ciemno, demonstracji umiejętności z użyciem narzędzia winiarskiego venencia oraz prezentacji autorskiego koktajlu. Sędziami w konkursie byli: João Vicente, Globalny Ambasador firmy González Byass, Łukasz Chodacki, zwycięzca Tio Pepe Challenge Poland 2023 oraz Piotr Sajdak, Prezes Stowarzyszenia Polskich Barmanów. Największą ilość punktów uzyskała Dominika Bernatowicz z warszawskiego El Koktel i to właśnie ona będzie reprezentować Polskę na finale w Hiszpanii. Drugie miejsce zajął Jędrzej Mizerny z Cocktail & Whisky Pub Szkocka z Wrocławia, a trzecie − Aliaksei (Alex) Tatarynau z Flisaka ‘76 z Gdańska.

Dominika, która jest związana z gastronomią od 7 lat, a barmaństwo jest jej świadomym wyborem i pasją. Jak mówi, w sherry zaintrygowało ją nie tylko wino, ale także kultura Andaluzji, historia regionu i Jerez, a najbardziej flamenco. I to właśnie ten taniec zainspirował Dominikę do stworzenia koktajlu, w którym składniki odpowiadają różnym elementom przedstawienia. Swój zwycięski koktajl nazwała Entre Dos Tierras (Pomiędzy dwoma światami), bo „opowiada historię o tym, co dzieje się między naszym światem, tym sherry oraz flamenco”.

Finał konkursu odbędzie się 7 i 8 maja 2024 roku w Jerez de la Frontera. Życzymy Dominice powodzenia podczas międzynarodowej rywalizacji, mając nadzieję, że do Polski przywiezie tytuł zwyciężczyni Tio Pepe Challenge 2024.



Kalendarium sprawdź kalendarz wydarzeń
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel