Lepanto Solera Gran Reserva ze złotym medalem ISW 2021 | |
2021-02-05 | |
Lepanto to jedyna linia brandy de jerez powstająca w całości w Andaluzji i w dodatku z bardzo andaluzyjskiej odmiany, jaką jest palomino fino. Jej nadzwyczajny aromat i delikatnie dotknięcie słodyczy (dojrzewała 12 lat w beczkach po sherry) zachwyciło sędziów międzynarodowego konkursu Meininger International Spirits Awards. W Polsce linię Lepanto dystrybuuje Dom Wina.Corocznie na światowe rynki trafia około dwudziestu milionów butelek hiszpańskiego winiaku z Andaluzji, czyli brandy de jerez. Ale tylko firma González Byass, znana w świecie także jako producent jednego z najlepszych sherry, jest w stanie wyprodukować swoje ikoniczne Lepanto tam, gdzie robiono to przed wiekami – w okolicach Jerez de la Frontera. Większość destylatów na brandy de jerez powstaje daleko na północy, w spalonej słońcem La Manczy i coraz rzadziej przy ich wyrobie stosuje się miedziane alembiki – zastąpiły je wysokowydajne aparaty kolumnowe. Podstawą do wyrobu destylatów jest odmiana airén, a nie palomino czy pedro ximénez, z których robi się sherry. Dopiero stamtąd trafiają one w cysternach do Andaluzji, by poleżakować jakiś czas w amerykańskich beczkach, w których wcześniej dojrzewało sherry. Tworząc Lepanto Solera Gran Reserva wytwórnia González Byass postanowiła wrócić do tradycji i zrobić jak najbardziej oryginalną brandy de jerez. Zaczęto od produkcji na miejscu, w Jerez de la Frontera, do wyrobu użyto win z odmiany palomino, które przedestylowano w miedzianych alembikach. Dziś to jedyna brandy de jerez powstająca w całości w Andaluzji, w Jerezie. INTERNATIONAL SPIRITS AWARDS istnieje od 2004 i jest jednym z najbardziej rozpozwalanych i cenionych międzynarodowych konkursów, w którym sędziują wybitni specjaliści branży alkoholowej. Organizowany jest przez wydawnictwo Meininger – twórcę m.in. wielkiego konkursu winiarskiego Mundus Vini.
|
Polecane