Claudio Quarta
sprawdź szczegóły
Dla wina porzucił karierę naukową w branży farmaceutycznej. W 2005 roku Claudio Quarta zdecydował się na powrót do swoich korzeni i w pełni zaangażował się w biznes winiarski w różnych regionach Mezzogiorno. Jego celem od początku było tworzenie win, które opowiadałaby fascynującą historię południa. W swych działaniach nawiązuje do tradycji, jednocześnie otwarcie patrząc w przyszłość; cały projekt opiera na zrównoważonym rozwoju. Kluczowym elementem podejścia Claudia Quarty jest ścisły związek z obszarami, na których postanowił działać. Każdy z nich od wieków kojarzy się z winami powstającymi w bardzo charakterystycznym stylu z określonych odmian winorośl. W związku z tym w Apulii, w Tenute Eméra, Claudio Quarta i jego córka Alessandra tworzą wina z primitivo i negroamaro, w Kampanii w Cantina Sanpaolo powstają wina w ramach najlepszych apelacji regionu – Greco di Tufo, Fiano di Avellino i Taurasi, a w Cantina Moros niedaleko Salento – wspaniałe, esencjonalne salice salentino. Jego autentyczne podejście w połączeniu z innowacyjnymi technikami produkcji dają efekt w postaci wyjątkowych i wysokiej jakości win idealnie uosabiających ducha południowych Włoch.