Zamknij

Tytuł oferty z możliwością zmiany koloru czcionki

Klubowy zestaw kieliszki + dekanter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

108,50 Cena detaliczna
108,50 Cena promocyjna
Dodaj do koszyka
*Oferta ważna do 26.09.2019

Wina z regionu Tejo

Tejo_zdjęcie

Region winiarski w środkowo-południowej Portugalii rozciągający się na ok. dwudziestu tysiącach hektarów po obu stronach rzeki Tag. Do 2009 roku obowiązywała nazwa Ribatejo, czyli „nad Tagiem”. Zmiana nazwy sygnalizuje wyjście regionu z cienia i budowanie nowego wizerunku. Region ma tylko jedną apelację – Tejo, z możliwymi dopiskami określeń mniejszych obszarów geograficznych w apelacji. Historia Tejo

Tejo jest zamieszkane przez ludzi od kilku tysiącleci. Panowali tu Rzymianie, Wizygoci, Arabowie. Można tu znaleźć szereg wspaniałych miast i zamków o co najmniej średniowiecznych korzeniach, ze wspaniałym miastem Santarém na czele.

Warunki naturalne i uprawy w Alentejo

Rzeka Tag płynie tu leniwie przez równinę słynąca z żyznych, aluwialnych gleb, które zdatne były do uprawy oliwek, ryżu zbóż i drzew cytrusowych. Obszary pokryte często piaszczystymi i łupkowymi glebami świetnie nadają się do zakładania winnic. Z uwagi na typ gleb i mikroklimatów apelacja dzieli się na trzy siedliska: Lezíra (lub Campo), która znajduje się po obu stronach rzeki (głównie w jej pobliżu), z glebami aluwialnymi, Charneca – leżąca na lewym brzegu Tagu, z glebami piaszczystymi, oraz Bairro – na prawym brzegu rzeki, ale z dala od jej nurtu (tu dominują gleby wapienne, gliniaste, a miejscami łupkowe). To okręg, który jest również wielką nadzieją dla win białych, więc warto ich tu poszukać. W większości są to wina do bieżącej konsumpcji i – jeśli dobrze zrobione – świetnie owocowe i orzeźwiające. Teoretycznie to obszar bardziej sprzyjający winom czerwonym, niemniej pogoń za lepszymi winami białymi dotarła i tu. Region ma tylko jedną apelację – Alentejo DOC, z możliwymi dopiskami określeń mniejszych obszarów geograficznych w apelacji.

Typowy czerwony blend win z Tejo powstaje z odmiany aragonês (tempranillo) i trincadeira, odpornych na susze winogron, o smaku czerwonych jagód o ciemnym kolorze i wysokiej taniczności. W blendach pojawiają się również odmiany alicante boushet, tauriga nacional i syrah.

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel