Wystartowała 11. edycja Tío Pepe Challenge 2024! | |
2024-02-14 | |
Rusza kolejna, już jedenasta, edycja Tío Pepe Challenge 2024, największego i najstarszego na świecie międzynarodowego konkursu miksologicznego, organizowanego przez González Byass – hiszpańskiego producenta jednej z najlepszych sherry na świecie. Tematem tegorocznej edycji są koktajle oparte na alkoholach starzonych w beczkach po sherry.Beczki od zawsze odgrywały kluczową rolę w udoskonalaniu win, a później także alkoholi mocnych, takich jak brandy, whisky czy gin. Od wieków to winiarnie z andaluzyjskiego Jerez były najważniejszymi dostawcami beczek. W tej specjalnej edycji „Sherry Cask Edition” wybór bazy alkoholi został poszerzony. Dotychczas to sherry stanowiło jedyną podstawę do koktajli, ale wyjątkowo w tym roku barmani będą mogli użyć również alkoholi mocnych (z beczki po sherry) i wermutów produkowanych przez González Byass. Uczestnicy będą musieli stworzyć autorski przepis na koktajl, zawierający co najmniej 50 ml dowolnego sherry z González Byass, ich wermutu lub alkoholu z beczki sherry. Przepis musi również zawierać co najmniej 20 ml sherry od González Byass (dowolny styl) lub wermutu Sherry (La Copa). Koktajl może zawierać maksymalnie 5 składników (nie wliczając dekoracji). Dlaczego warto wziąć udział? Konkurs otwiera drzwi do międzynarodowego środowiska profesjonalistów w tej dziedzinie, a kandydaci będą mieli okazję rozwinięcia swojej kreatywności i eksploracji nowych smaków. Sherry, z jego potężnymi aromatami i różnorodnymi smakami, stanowi doskonały składnik dla miksologów. Pula nagród dla najlepszej trójki wynosi 5 tys. euro, ale prestiż uczestnictwa w konkursie jest bezcenny. Konkurs składa się z trzech etapów: 1. Rejestracja − do 31 marca 2024 r. Kandydat rejestruje siebie oraz swój bar, a także przede wszystkim podaje przepis na autorski koktajl wraz z jego zdjęciem. Zgłoszony koktajl musi oficjalnie pojawić się w menu baru kandydata. Ponadto kandydat musi komunikatywnie posługiwać się językiem angielskim. Rejestracja i regulamin konkursu 2. Krajowe eliminacje w Poznaniu − 15 kwietnia. Trzy tygodnie przed krajowym finałem sędziowie ogłoszą listę uczestników zakwalifikowanych do niego. Finał odbędzie się 15 kwietnia w poznańskim koktajl barze Wszyscy Święci. W trakcie krajowych eliminacji uczestnicy będą musieli wykazać się wiedzą na temat sherry oraz umiejętnościami venenciadora. Niemniej jednak, decydującym kryterium oceny będzie jakość i oryginalność proponowanego koktajlu. 3. Światowy finał w Jerez de la Frontera − od 6 do 8 maja 2024 r. Zwycięzca krajowego finału będzie reprezentował Polskę na światowym finale w Jerez de la Frontera w Andaluzji, gdzie spędzi tydzień na koszt organizatorów. Finały światowe odbędą się w dniach od 6 do 8 maja 2024 r. Barmani, którzy zdecydują się wziąć udział w konkursie, zostaną zaproszeni na warsztaty sherry:
Liczba miejsc jest ograniczona. Aby zarezerwować sobie miejsce i uzyskać więcej informacji, prosimy o kontakt mailowy: mschilling@gonzalezbyassuk.com Polska miała już trzech reprezentantów w konkursie. W 2021 r. Maciej Mazur z TAG Bar w Krakowie dotarł do półfinałów. Ze względu na pandemię, konkurs odbywał się wówczas na Instagramie. W 2022 r. organizatorzy powrócili do tradycyjnej formuły − na miejscu. Wtedy też zwycięzcą krajowych eliminacji został Dawid "Bobik" Stoch z baru Mercy Brown w Krakowie. W międzynarodowym finale zdobył 4. miejsce. W 2023 r. natomiast do Jerez pojechał Łukasz Chodacki z gdańskiego baru Flisak’76. González Byass, organizator konkursu, to firma założona w 1835 roku. Z ich portfolio najbardziej rozpoznawalna jest marka sherry Tío Pepe, istniejąca od ponad 150 lat. Wino wzmacniane sherry cieszy się od lat niesłabnącą popularnością; obecnie także można je znaleźć w barach na całym świecie. Dom Wina jest jedynym dystrybutorem produktów González Byass w Polsce. Aktualne informacje na temat Międzynarodowych Finałów Tío Pepe Challenge 2024 "Edycji Sherry Cask" można znaleźć na oficjalnych kanałach konkursu w mediach społecznościowych: Facebook (@TioPepe) i Instagram (@TioPepeWines). |