Ruszyły eliminacje do konkursu Tío Pepe Challenge 2023 | |
2023-01-31 | |
Przed polskimi barmanami otwiera się szansa zdobycia trofeum w najsłynniejszym konkursie sherry na świecie! Finały 10-go Tío Pepe Challenge odbędą się od 8 do 12 maja 2023 r. w siedzibie winiarni González Byass w Jerez de la Frontera w Hiszpanii. Najpierw jednak trzeba wygrać eliminacje krajowe.Pod znakiem sherryKonkurs organizuje andaluzyjska winiarnia González Byass z siedzibą w Jerez de la Frontera. Firma powstała w 1835 r., a jej najbardziej rozpoznawalnym winem jest licząca sobie ponad 150 lat marka sherry - Tío Pepe. Sherry to rodzaj wina wzmacnianego, które od wieków cieszy się ogromną popularnością, a w dzisiejszych czasach króluje w barach całego świata. Moda na sherry dotarła też do Polski. Polscy finaliści w konkursieW roku 2021, po raz pierwszy w historii konkursu, wystartował Polak – Maciej Mazur z TAG Bar z Krakowa, dotarł do półfinałów. Z uwagi na pandemię, konkurs odbywał się na żywo na Instagramie. W roku 2022 organizatorzy powrócili do normalnej formuły uczestnictwa, na miejscu. Tym razem, eliminacje krajowe wygrał Dawid Stoch „Bobik” z Baru Mercy Brown w Krakowie. W Hiszpanii zakwalifikował się do finałów i zajął 4. miejsce. Jak wziąć udział w konkursieChętni do udziału w konkursie powinni wejść na stronę www.tiopepe.com/challenge i wypełnić formularz zgłoszeniowy. Do rejestracji kandydaci muszą przedstawić dowód, że są obecnie zatrudnieni jako profesjonalni barmani. Rejestracja jest otwarta do 30 marca 2023 roku. W odróżnieniu od poprzedniego konkursu, w tym roku nie ma ogólnego testu z wiedzy o sherry. Ale jak zawsze, trzeba wykazać się pomysłowością. Wszyscy zarejestrowani barmani muszą do końca marca zgłosić swoją propozycję koktajlu. Odbywa się to poprzez formularz online. Wybór finalistów krajowychFinał eliminacji krajowych odbędzie się 3 kwietnia br. w barze Hotelu Golden Tulip w Warszawie. Grono 10 finalistów wyłoni ekspercki panel sędziowski oceniający zaproponowane koktajle. Nie bez znaczenia będzie smak, wygląd, ale i oryginalność konkursowego dzieła.
Korepetycje z sherryKażdy barman, bez względu na poziom wiedzy, może przed konkursem wziąć udział w bezpłatnych warsztatach na temat wina. Masterclass prowadzony przez ekspertów z Hiszpanii odbędzie się w dwóch miastach – w Warszawie (20 lutego 2023 r. w Hotelu Golden Tulip Warsaw Centre Bar Patio & Tulipe oraz w Krakowie (21 lutego w Wine Barze Ferment). Na masterclass zaplanowana jest degustacja wina, wprowadzenie do techniki posługiwania się venencią oraz warsztaty miksologiczne.
Historia i znaczenie konkursuW tym roku odbędzie się jubileuszowa, 10. edycja Tío Pepe Challenge. To najstarszy i najbardziej prestiżowy konkurs sherry na świecie. Rywalizują w nim profesjonalni barmani z najlepszych barów, wykazując się wiedzą o sherry i wykorzystując ogromny potencjał tego wina jako kluczowego składnika koktajli. González Byass – winiarnia od 150 lat w rękach jednej rodzinyMarka Tío Pepe („Wujek Ziutek”) należy do najstarszych i najbardziej rozpoznawalnych alkoholi na świecie. Brand powstał ponad 150 lat temu i niezmiennie pozostaje w rękach rodziny González. Winiarnia González Byass w mieście Jerez de la Frontera w Andaluzji (niedaleko Kadyksu) jest wielką atrakcją turystyczną. Rocznie odwiedza ją 250 tys. osób, z czego aż 5% to Polacy. Milionom miłośników sherry marka kojarzy się z butelką Tío Pepe ubraną w kapelusz i bolerko. To strój wzorowany na ubraniu słynnego w latach trzydziestych XX wieku matadora Venturity. Pomysł, aby ozdobić tak butelkę narodził się podczas jego debiutanckiej walki z bykami. Wkrótce, jak Hiszpania długa i szeroka, przy drogach zaczęły wyrastać reklamy z butelką przebraną za matadora. Najsłynniejsza z nich znajduje się do dziś w Madrycie przy Placu Puerta del Sol.
|