Nowoczesny Piemont na chillout | |||||
2021-07-23 | |||||
Nadszedł czas przyjemnej letniej beztroski, ogrodowych weekendów i generalnie pojmowanego chilloutu. Pomyślałem więc, że tym razem zaproponuję wszystkim coś zupełnie pozbawionego poważnego zazwyczaj charakteru klubowej oferty, aczkolwiek pozostającego w kręgu winiarskich ciekawostek z rasowym pochodzeniem.Zdziwić może fakt, że Luca zdecydował się na odarcie win piemonckich z płaszcza sławy okrywającego region i postanowił estymę zamienić na młodzieżowo pojmowany fun. Ale Luca jest młody, ma zaledwie dwadzieścia osiem lat. Przy tym utalentowany i lubi swoje zajęcie. Nie chce, by wino zostało zamknięte w zawężającym się kręgu koneserów, w szczególności boi się o los win piemonckich za kilkanaście–kilkadziesiąt lat. Jak dotąd region ma się świetnie – liczba zamówień z ca-łego świata przewyższa podaż, zatem i średnie ceny tutejszych win przypra-wiają o zawrót głowy. Także Luca tworzy osławioną, piemoncką linię win, kontynuując rodzinne tradycje, robiąc trochę nowocześnie, ale jednak klasycznie: barolo, barbaresco, dolcetto… Wykorzystanie moscato do stworzenia produktów łamiących wizerunek nobliwych win z podnóża Alp należy więc traktować jako niepokorny głos młodego pokolenia, który chętnie teraz wszystkim zaprezentuję. Każde z proponowanych win i koktajli można zaserwować w klasyczny sposób – schłodzić, podać w zwykłym kieliszku; ale dużo ciekawiej jest poeksperymentować z różnymi ingrediencjami i zaskoczyć otoczenie niety-powym smakiem. W wypadku koktajli smakowych mamy do czynienia z wyśmienitą mieszanką wina moscato z pochodzącą z Brazylii naturalną pulpą owocową. Brak jest tutaj nieprzyjemnego, sztucznego aromatu owocowego znanego z tanich lodów i za to należy się temu pomysłowi duży plus. Nuty owoców cytrusowych; marakui, banana i guawy są zrównoważone przez wyraźną, odświeżającą kwasowość.
Happy Hour
60 ml Tropical Peach Moscato 30 ml rumu 30 ml ginu 30 ml wódki Połącz wszystkie składniki w shakerze i przelej do szklanki typu highball. Tropicana
1 limonka 2 łyżki stołowe cukru trzcinowego 60 ml Tropical Passion Fruit Moscato 30 ml wódki Limonkę wymieszaj z cukrem trzcinowym, kruszonym lodem, dopełnij Tropical Moscato i wódką. Sunrise
60 ml tequili 30 ml soku z limonki 45 ml Tropical Moscato Grapefruit odrobina grenadyny Połącz wszystkie składniki w shakerze, wstrząśnij i przelej do szklanki typu flute. Italian Sunset
60 ml Tropical Peach Moscato 60 ml wody gazowanej Napełnij wysoką szklankę lodem; dodaj Tropical Moscato, następnie wodę gazowaną i wymieszaj całkowicie. Udekoruj plasterkiem cytryny.
Passione
60 ml Tropical Strawberry Moscato 30 ml soku z marakui 30 ml soku ananasowego 30 ml lemoniady Wymieszaj wszystko prócz lemoniady w shakerze i przelej do wysokiej szklanki typu highball, prawie całkiem wypełnionej kruszonym lodem. Dodaj lemoniadę i udekoruj kawałkiem marakui. Esotico
6 świeżych liści mięty 30 ml soku z limonki 2 krople angostury (angostura bitters) 60 ml Tropical Passion Fruit Moscato Połącz wszystkie składniki w shakerze, wstrząśnij i przelej do szklanki typu flute.
|