Zamknij

Tytuł oferty z możliwością zmiany koloru czcionki

Klubowy zestaw kieliszki + dekanter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

108,50 Cena detaliczna
108,50 Cena promocyjna
Dodaj do koszyka
*Oferta ważna do 26.09.2019
Wybrany punkt odbioru: brak wybranego punktu

Nowoczesny Piemont na chillout

2021-07-23

Nadszedł czas przyjemnej letniej beztroski, ogrodowych weekendów i generalnie pojmowanego chilloutu. Pomyślałem więc, że tym razem zaproponuję wszystkim coś zupełnie pozbawionego poważnego zazwyczaj charakteru klubowej oferty, aczkolwiek pozostającego w kręgu winiarskich ciekawostek z rasowym pochodzeniem.

Zdziwić może fakt, że Luca zdecydował się na odarcie win piemonckich z płaszcza sławy okrywającego region i postanowił estymę zamienić na młodzieżowo pojmowany fun. Ale Luca jest młody, ma zaledwie dwadzieścia osiem lat. Przy tym utalentowany i lubi swoje zajęcie. Nie chce, by wino zostało zamknięte w zawężającym się kręgu koneserów, w szczególności boi się o los win piemonckich za kilkanaście–kilkadziesiąt lat. Jak dotąd region ma się świetnie – liczba zamówień z ca-łego świata przewyższa podaż, zatem i średnie ceny tutejszych win przypra-wiają o zawrót głowy. Także Luca tworzy osławioną, piemoncką linię win, kontynuując rodzinne tradycje, robiąc trochę nowocześnie, ale jednak klasycznie: barolo, barbaresco, dolcetto… Wykorzystanie moscato do stworzenia produktów łamiących wizerunek nobliwych win z podnóża Alp należy więc traktować jako niepokorny głos młodego pokolenia, który chętnie teraz wszystkim zaprezentuję.

Każde z proponowanych win i koktajli można zaserwować w klasyczny sposób – schłodzić, podać w zwykłym kieliszku; ale dużo ciekawiej jest poeksperymentować z różnymi ingrediencjami i zaskoczyć otoczenie niety-powym smakiem.

W wypadku koktajli smakowych mamy do czynienia z wyśmienitą mieszanką wina moscato z pochodzącą z Brazylii naturalną pulpą owocową. Brak jest tutaj nieprzyjemnego, sztucznego aromatu owocowego znanego z tanich lodów i za to należy się temu pomysłowi duży plus. Nuty owoców cytrusowych; marakui, banana i guawy są zrównoważone przez wyraźną, odświeżającą kwasowość.



 

Happy Hour

    Potrzebne składniki:
    60 ml Tropical Peach Moscato
    30 ml rumu
    30 ml ginu
    30 ml wódki

    Połącz wszystkie składniki w shakerze i przelej do szklanki typu highball.

Tropicana

    Potrzebne składniki:
    1 limonka
    2 łyżki stołowe cukru trzcinowego
    60 ml Tropical Passion Fruit Moscato
    30 ml wódki

    Limonkę wymieszaj z cukrem trzcinowym, kruszonym lodem, dopełnij Tropical Moscato i wódką.




Sunrise

    Potrzebne składniki:
    60 ml tequili
    30 ml soku z limonki
    45 ml Tropical Moscato Grapefruit
    odrobina grenadyny

    Połącz wszystkie składniki w shakerze, wstrząśnij i przelej do szklanki typu flute.

Italian Sunset

    Potrzebne składniki:
    60 ml Tropical Peach Moscato
    60 ml wody gazowanej

    Napełnij wysoką szklankę lodem; dodaj Tropical Moscato,
    następnie wodę gazowaną i wymieszaj całkowicie. Udekoruj plasterkiem cytryny.



 

Passione

    Potrzebne składniki:
    60 ml Tropical Strawberry Moscato
    30 ml soku z marakui
    30 ml soku ananasowego
    30 ml lemoniady

    Wymieszaj wszystko prócz lemoniady w shakerze i przelej do wysokiej szklanki typu highball, prawie całkiem wypełnionej kruszonym lodem. Dodaj lemoniadę i udekoruj kawałkiem marakui.

Esotico

    Potrzebne składniki:
    6 świeżych liści mięty
    30 ml soku z limonki
    2 krople angostury (angostura bitters)
    60 ml Tropical Passion Fruit Moscato

    Połącz wszystkie składniki w shakerze, wstrząśnij i przelej do szklanki typu flute.












Autor tekstu:
Artur Boruta

Artur Boruta

Dyrektor zarządzający Domu Wina, współzałożyciel firmy Wine-Service, pilot wycieczek enoturystycznych, a także redaktor magazynu „Czas Wina” i juror międzynarodowych konkursów winiarskich.

Kalendarium sprawdź kalendarz wydarzeń
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel