Tenute Cisa Asinari dei Marchesi di Grésy
Jedna z historycznych winiarskich posiadłości piemonckich, której korzenie sięgają XVIII wieku. Na całość składają się cztery gospodarstwa i 45 hektarów winogradów położonych na łagodnych zboczach wzgórz, z których owoców powstają eleganckie wina, z równym powodzeniem akompaniujące daniom codziennym, co podawanym podczas wielkich uroczystości. Główną siedzibę stanowi położona w samym sercu apelacji Barbaresco spektakularna Martinenga z winnicą w kształcie amfiteatru. Przez wielu uważana jest za najlepszą winnicę w okolicy; od 1797 roku jest w posiadaniu rodziny di Grésy. Do roku 1973 owoce z należących do rodziny winogradów były sprzedawane innym producentom; dopiero z początkiem lat 70. ubiegłego wieku Alberto di Grésy postanowił zmienić ten stan rzeczy i zaczął winifikować swoje winogrona. Wówczas po raz pierwszy powstały takie wina jak Barbaresco Martinenga, Martinenga Langhe Nebbiolo i Monte Aribaldo Dolcetto d’Alba. Obecnie czołowe wina Marchesi di Grésy pochodzą z położonych na błękitnym marglu parceli wytyczonych w obrębie winnicy Martinenga i noszą ich nazwy. Są to Camp Gross Martinenga i Gaiun Martinenga. To w Martinenga wzniesiono główną winiarnię, gdzie powstaje emblematyczne dla rodziny wino Martinenga Barbaresco. Położone w odległości
2 kilometrów od Martinengi Monte Aribaldo to już inne siedlisko – tutejsze winnice leżą na glebach wapiennych i wulkanicznych i obsadzone są dolcetto, chardonnay i sauvignon blanc.